100 nägu ⟩ Katri Raik: usub Narvasse rohkem kui ülejäänud riik

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Katri Raik
Katri Raik Foto: Sander Ilvest

Kui Katri Raik tegi mullu sügisel kohalikel valimistel Narvas puhta töö – sai ise kõige rohkem hääli ning vedas omanimelise valimisnimekirja võidule – kiitis ta valimiste tegelikuks võitjaks narvalast. 

Seda läbinisti venekeelset lihtsat inimest, kes andis hääle keskealisele eesti naisele. Sest Raik on võitnud narvalastes rohkem usaldust kui Eesti riik või -ühiskond, mis on kõikide nende aastate jooksul jäänud jätkuvalt kaugeks ja ebamääraseks.

Ta on andnud põhjust uskuda, et aastaid roiskuva tiigina omaette mulksunud linn Euroopa Liidu idapiiril väärib selgemat ja helgemat tulevikku. Kui vaid inimesed ise usuksid ja kaugemaid perspektiive näha suudaksid.

Raiki taktika on selge: räägi, kuni lõpuks mõistetakse. Räägi ümber vastased, kaasa kõhklejad. Räägi ka neile, kes on skepsisest puretud või ette vaenulikud. Pole siis ime, et sageli võib välismeediast leida mõnegi selgitava kommentaari Raikilt, mis eelarvamuse all uppi kippuva loo uuesti püsti aitab. Ja neile, kes kaugelt idasuunal kiigates kipuvad kurtma, et Narva pole ikka Eesti, on Raik korduvalt öelnud: «Muidugi on Narva Eesti linn! Kes ei usu, tulgu vaatama.» Ja me usume, sest Raik usub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles