Põhiseaduskomisjon ärgitab valitsust erakonnaseaduse muutmisega kiirustama

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Eduard Odinets
Eduard Odinets Foto: Madis Veltman

Riigikogu põhiseaduskomisjon ootab valitsuselt erakonnaseaduse eelnõu kiiret algatamist, et erakondade rahastamise järelevalvet tõhustavad muudatused saaksid vastu võetud veel praeguses parlamendikoosseisus. Justiitsministeerium eelnõuga edasi minemises probleemi ei näe, kui sellele toetust on. 

Põhiseaduskomisjoni esimehe Eduard Odinetsi (SDE) sõnul muudeti erakonnaseadust viimati kaheksa aastat tagasi, kuid vahepealne aeg on näidanud kätte mitmed puudujäägid, mis takistavad erakondade rahastamise üle tõhusa järelevalve tegemist.

«Justiitsministeeriumis valmis suve hakul eelnõu, mis annaks erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide rahastamise üle järelevalvet tegevale komisjonile suuremad uurimisvolitused, muudaks selgemaks keelatud annetuste tagastamise, reguleeriks erakondade sidusorganisatsioonide rahastamist ja laiendaks avalike vahendite kasutamise keeldu. Eelnõu on läbinud kooskõlastusringi, kuid pole valitsuse vahetuse järel edasi valitsuse istungile ega riigikokku jõudnud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles