USA lubas tagada Iisraeli sõjalise ülekaalu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdur Gaza piiri ääres.
Iisraeli sõdur Gaza piiri ääres. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta lubas tagada Iisraeli sõjalise ülekaalu juudiriigi vastaste ees.

«See on raudne lubadus, mille kohaselt tagab USA Iisraelile kogu vajaliku toetuse säilitamaks oma sõjaline ülekaal ükskõik mis riigi, riikide koalitsiooni või mitteriiklike osalejate ees,» kinnitas Panetta tänases kõnes Iisraeli-meelsele lobirühmale AIPAC, vahendas uudisteagentuur AFP.  

Samas peab Iisrael Barack Obama administratsiooni strateegiat väidetavalt tuumarelva arendava ja juudiriiki ähvardava Iraani ohjeldamiseks liiga leebeks.

Eile kohtus Obama Valge Maja Ovaalkabinetis Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, et arutada Iraanist lähtuva tuumaohuga kaasnevaid küsimusi.

Netanyahu sõnul hakkab aeg Iraani tuumaprogrammi peatamiseks lõppema, kuid USA pole seni olnud nõus islamivabariiki sõjaliselt ründama ning soovib, et islamivabariigile kehtestatud karmid sanktsioonid hakkaksid mõjuma.

Samas kinnitas Obama samuti AIPACile peetud kõnes, et ta on valmis kasutama jõudu, kui on vaja kaitsta USAd ja riigi huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles