100 nägu Rishi Sunak: brittide uus-vana lootus

Rachel Kaare Juudas
Copy
Briti peaminister Rishi Sunak.
Briti peaminister Rishi Sunak. Foto: AJENG DINAR ULFIANA / EPA / SCANPIX

Briti Konservatiivide võimuvõitluse värskeim toodang: selle aasta kolmas peaminister Rishi Sunak.

Koroonapiirangute ajal pidutsemise eest trahvitud Sunaki voorusi on korduvalt ülistatud tema võluva käitumise, terava mõistuse ja laialdase finantsteadlikkuse eest. India päritolule ja Põhja-Inglismaa kodukohale viidates kutsutakse teda Dalesi Maharajaks. Lähiaasta jooksul on Sunak saanud tuntuks paljude asjadega: ka Dishy Rishina tabloidide jaoks, kelle tuntus on tõusnud kiiremini kui vaktsiinitootjate aktsiad.

Ühendkuningriigi ajaloo esimene hindust peaminister on klassikaline Briti konservatiiv: eliitkoolide haridusega, finantssektori töökogemusega ja lojaalne parteipoliitika edendaja. Lojaalsus tõi värskesse valitsusse kiusamis- ja infolekitamissüüdistusega (erinevad inimesed) ministrid, keda valides valitsustalad juba kõikuma lõid.

Kuningastki rikkam 43-aastane peaminister seisab silmitsi elukalliduse kriisiga, mis tõstatab küsimuse – kas multimiljonär on võimeline mõistma tavaliste brittide kogemusi? Endine rahandusminister Sunak sattus selle aasta alguses terava kriitika alla, kui tema abikaasa iga-aastane miljonite naelsterlingutega maksude maksmisest kõrvale nihverdamine avalikuks sai.

«Ta on kaasaegne mitteideoloogiline konservatiiv,» ütles tema eelkäija William Hague Tatlerile. Mida iganes see tähendab.

Kindel on Sunaki toetus Ukrainale ning Briti sõdurite kohalolek Eesti pinnal, mille jätkumise eest iga eestlane taevaisa ja Jens Stoltenbergi tänama peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles