Riigikogu kiitis heaks: järgmisest suvest katab keskmine pension hooldekodu kohamaksu (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Elu hooldekodus
Elu hooldekodus Foto: Kermo Benrot

Riigikogu kiitis täna heaks 70 häälega, et järgmise aasta juulist jõustub hooldekodurefom, mille tulemusena katab keskmine pension hooldekodu koha maksumuse. 

Kui seni on teenus olnud peamiselt teenuse saaja ja tema ülalpidajate kanda, siis edaspidi hakkab teenuse katmises osalema ka avalik sektor. Kohalik omavalitsus katab teenust saama õigustatud inimese teenuskoha maksumusest kvalifitseeritud hooldustöötajate kulud ning teenuse saaja tasub majutus- ja toitlustuskulud ja muud teenuse osutamisega seotud kulud.

Omavalitsuste suureneva kohustuse leevendamiseks muudetakse omavalitsustele laekuva tulumaksu määra ning hakatakse alates 1. jaanuarist 2024 tulumaksu jaotamisel arvesse võtma ka riikliku pensioni tulusid. Üleminekuajal ehk tuleval aastal jaotatakse meetmeks ette nähtud vahendid omavalitsuste vahel läbi toetusfondi. Riigieelarve täiendav kulu on prognoosi järgi 2023. aastal 40 miljonit ja 2024. aastal 57 miljonit eurot, mis võimaldab omavalitsustel arendada ka kodus elamist toetavaid teenuseid ja suurendada nende pakkumist.

Ühe muudatusena tegi sotsiaalkomisjon eelnõusse teise lugemise eel täienduse, mille kohaselt lisatakse MTÜ Slava Ukraini nende tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja, kellele juriidilised isikud saavad teha tulumaksuvabalt annetusi ja kingitusi Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse säilitamiseks ning sihtotstarbeliselt humanitaarabi andmise korraldamiseks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles