«Tahate naistele kõrgemat palka, tuleb osa naisi turult ära tuua.» Minister selgitab, mida silmas pidas (9)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Justiitsminister Lea Danilson-Järg.
Justiitsminister Lea Danilson-Järg. Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Lea Danilson-Järg (Isamaa) märkis meeste-naiste palgalõhe üle arutlenud avalikus kommentaariumis, et võrreldes meestega ei suuda või taha naised paljusid ametikohti täita. Avalikkuses tuld võtnud seisukohta selgitades täpsustas minister, et kõrgepalgalised ametid kipuvad üldjuhul eeldama vastutust, füüsist või ohtlikku ja ebameeldivat tööd. 

«Meeste järele on tööturul suurem nõudlus kui naiste järele, seetõttu on hind kõrgem. Mehed saavad toime palju laiema tööde spektriga kui naised, paljusid töid ei jaksa või ei taha naised üldse tehagi. Tahate naistele kõrgemat palka, tuleb osa naisi turult ära tuua, et alles jäänute hind kasvaks ja ongi lõhe läinud. Meil on aga üli kõrge naiste tööhõive, seega aidata saab vaid subsideerimine, nt riigipalgaliste kohtade palgatõus,» sedastas justiitsminister ühes Facebooki kommentaariumis.

Hiljem avas Danilson-Järg Postimehele tausta, täpsustades, et tema kommentaari mõte oli juhtida tähelepanu, et ka tööjõuturul toimivad üldised majanduse põhimõtted, sh nõudluse ja pakkumise seos hinnaga: «Palgad on kõrgemad nende ametite puhul, mille järele on nõudlus, kuid pakkumist on vähe,» täpsustas Danilson-Järg.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku büroo ministri käsitlusega päris päri pole ja usub, et 21. sajandil on vähe tegevusalasid, mis nõuaks ainult meessoost või naissoost töötajaid. «Me ei saa kuidagi nõustuda soostereotüüpe kinnistavate väidetega, et meeste järele on tööturul suurem nõudlus või et mehed saavad toime palju laiema tööde spektriga,» kommenteeris Siiri Grünbaum, asetäitja-nõunik voliniku ülesannetes.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles