LUUBI ALL Erakonnad tammuvad paigal. Valimiskampaania jääb üllatavalt hillitsetuks (4)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Riigikogu valimised.
Riigikogu valimised. Foto: Artur Kuus

Vaikne on. Nii võtab senise riigikogu valimiste kampaania kokku Erkki Keldo, parlamendi liige ja Reformierakonna endine peasekretär. «Arvasime, et tuleb väga rõlge kampaania, aga nüüd, kui kuu aega on e-hääletamise alguseni, pole olnud veeranditki sellest, mida ootasime,» räägib Keldo. «Meie käime oma korvikeste ja telkidega ringi. Teised käivad oma korvikeste ja telkidega ringi. Väga vaikne.»

Keldo jutu taustaks on eeldus, et tuleb Eesti ajaloo kõige räpasem valimiskampaania, palju konflikte, räigeid väljaütlemisi, suur vastasseis Reformierakonna ja EKRE vahel. Pole.

Ka üks teine Reformierakonna strateeg tunnistab: EKRE on viimastel nädalatel üllatavalt tasane. Isegi tandem Vooglaid-Järvi, kellelt vähemalt poliitilised konkurendid ootasid kullasadu, mida EKRE vastu ära kasutada, on olnud tagasihoidlikud. Olgu siis omaenese tarkusest või on Martin Helme suutnud neid taltsutada, aga Objektiivi paar ei ole tootnud seda, mida oodati (või kardeti).

Kui võrrelda tänavust valimistsüklit kahtede eelmiste riigikogu valimistega, on ka erakondade toetusreitingud seekord stabiilsed. Eelmine kord tuli Keskerakond kahe kuuga 30 protsendi piiri ületanud toetuse pealt 23 protsendi tasemele valimistel. Reformierakond siksakitas, aga lõpuks võitis 28-protsendilise toetusega. EKRE toetus kukkus valimiste eel 20 protsendi pealt 15 peale, aga lõpuks pälviti 18 protsendi toetus. Isamaa kasvatas kolme kuuga toetajaskonna kuuelt protsendilt 11-le. Suured võnked.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles