ANALÜÜS Keskerakond on EKRE-le kannule rebinud (14)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Erakondade esikolmikus on vastavalt värskele reitingule Reformierakond, Keskerakond ja EKRE.
Erakondade esikolmikus on vastavalt värskele reitingule Reformierakond, Keskerakond ja EKRE. Foto: Kollaaž

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi (ÜUI) tellitud ja Norstati läbi viidud erakondade toetusuuring näitab Keskerakonna jätkuvat tõusu ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) langust.

Kahe erakonna vahe on järjepidevalt vähenenud kaks-kolm kuud. Viimased andmed näitavad EKRE toetuseks 21,3 protsenti ja Keskerakonna toetuseks 18 protsenti. Võrdluseks, oktoobris oli seis vastavalt 27,4 protsenti ja 13,2 protsenti.

«See on kindlasti kõige silmatorkavam trend parteide populaarsuse juures,» sõnas ka politoloog Martin Mölder. Kuna ÜUI avaldab nelja viimase nädala koondtulemusi – ülaltoodud arvud käivadki selle kohta –, aga küsitlusi viiakse läbi iga nädal, saab viimase nädala kohta (mille kohta eraldi tulemusi veel pole) juba isegi eeldada, et nädala lõikes on Keskerakond EKREst mööda läinud.

Muidugi, ühe nädala tulemused ei ole sama usaldusväärsed kui nelja nädala koondtulemused, seepärast oleks ennatlik teha liiga enesekindlaid järeldusi pikema aja peale. Jah, Keskerakonna trend on olnud positiivne ja EKRE oma negatiivne, kuid valimised toimuvad alles 5. märtsil. Aga mõned arengud leiavad siiski kinnitust ja neid ei saa tähelepanuta jätta.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles