Valimisnimekirja esimese koha mõju on minimaalne (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Parempoolsed said vabariigi valimiskomisjoni esimehe Oliver Kase eest veetud liisuheitmisel võidu, mille mõju on pigem sümboolne.
Parempoolsed said vabariigi valimiskomisjoni esimehe Oliver Kase eest veetud liisuheitmisel võidu, mille mõju on pigem sümboolne. Foto: Tairo Lutter

Parempoolsed võitsid teisipäeval küll liisuheitmise ja riigikogu valimistel on nende kandidaatide nimekiri esimesel kohal, ent riigikogus esindatuse võitmisele aitab see kaasa vaevu teosammu võrra.

Liisuheitmist kasutati esimest korda 2005. aasta oktoobris pärast seda, kui aasta varem europarlamendi valimiste nimekirju üle andma tulnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna esindajad läksid oma nimekirja esikohale saamise nimel komisjoni ukse taga rüselema.

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla sõnul on mõningad nende uuringud näidanud, et kuni 15 protsenti valijatest teeb oma lõpliku valiku alles valimiskabiinis. Mis nende valiku tingis, on muidugi omaette küsimus. Mõni võis selle teha näiteks eelneva õhtu peaministrikandidaatide teledebati põhjal. Samas võis mõni tõepoolest minna valimiskabiini ehku peale, kui teda tabas mingisugune valgustatus, ning valida nime, mis talle nimekirjast esimesena vastu vaatas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles