Martin Helme: Ukraina toetamisel on piir ees ja sellest piirist meie üle ei läheks (116)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) kogunes täna Tallinnas hotellis Hestia Hotel Europa, kus erakonna esimees Martin helme tutvustas eelolevate parlamendivalimiste programmi. Helme hinnangul ei suuda praegune peaministripartei ühelgi teemal n-ö «õitseda». «Ükskõik, kas sa räägid majandusest, immigratsioonist, tervishoiusüsteemist, regionaalpoliitikast või haridusest – nad on kõik tuksi keeranud. Neil on ette näidata ainult üks õnnetus teise otsa ja muuhulgas kehtib see ka riigikaitse osas,» kritiseeris EKRE juht.

Miks praegune valitsuskoalitsioon teie hinnangul Eesti hüvanguks ei toimi?

Praegune valitsuskoalitsioon on muidugi pool aastat vana ja me näeme, kuidas nad tegelikult jätkavad seda sama globalistlikku-liberaalset joont, mis oli ka Keskerakonna ja reformierakonna valitsuses ja nad ei ole midagi tahtnud teha ega olegi midagi suutnud ette võtta energiakriisiga. Nad lasevad täiesti rahumeeli rahvastiku väljavahetamisel Eestis toimuda, nad ei seisa Eesti rahvusriigi eest, nad ei seisa Eesti suveräänsuse eest.

Kui me niimoodi jätkame, siis Eesti rahvas kaotab oma riigi ja jääb tegelikult kodutuks.

Ehk siis nad võtavad kriitikavabalt kõik vastu, mida Brüssel meile ütleb või teha käsib. Me oleme ainus erakond, kes kõikides nendes küsimustes eristub ja ütleb, et nii ei saa jätkata. Kui me niimoodi jätkame, siis Eesti rahvas kaotab oma riigi ja jääb tegelikult kodutuks. Meie enda silme all, meie enda jalge alt võetakse meilt kodumaa ära. Need panused ongi täpselt nii suured neil valimistel.

Väga palju on räägitud eelnevate valimiste kontekstis EKREst kui vastanduvast erakonnast, kuid neil valimistel on peamisteks teemapunktideks murekohad, mis kõnetavad kõiki ja vastandumisruumi väga palju pole. Mis teid sel korral eristab?

Nendel valimistel on seda vastandumist vähem ühel lihtsal põhjusel – ei ole peaaegu olemas teemat, kus Reformierakond saaks n-ö õitseda. Ükskõik, kas sa räägid majandusest, immigratsioonist, tervishoiusüsteemist, regionaalpoliitikast või haridusest – nad on kõik tuksi keeranud. Neil on ette näidata ainult üks õnnetus teise otsa ja muuhulgas kehtib see ka riigikaitse osas. Kõvasti on nad siin küll poose ja sõna võtnud, aga tegelikult on karm fakt see, et tänasel päeval on Eesti riigikaitse kehvemas seisus kui aasta varem – oleme oma raskerelvad ära andnud ja uued tulevad alles kahe-kolme aasta pärast. Oleme sajad miljonid kulutanud, aga ladudes pole selle eest veel mitte midagi. Reformierakonnal ei ole midagi ette näidata peale hästi õõnsate loosungite – nii öelda «kindlates kätes» – ja nad ei taha ühelgi päris teemal mingitki debatti algatada, sest see paljastaks nende läbikukkumise. Aga kui rääkida sellest, mis meid eristab, siis see, et seisame Eesti suveräänsuse eest, rahvusriigi eest – see tähendab immigratsioonipoliitikat, sündivust, noorte perede otsustavat toetamist ja seisame selle eest, et Eesti inimesed ei saaks lihtsalt kuidagi hakkama, vaid et elu läheks paremaks.

See jutt, mida kõik teised räägivad, on see, et kuna nad tahavad rohepööret läbi viia, siis peabki leppima halvema elustandardiga. Meie ei ole nõus sellega. Meie arvame, et elu peab homme olema parem kui eile.

Koroonakriisi ja massilise immigratsiooni tõttu on meie tervishoiusüsteem kriisis – väga sügavas kriisis.

Praegu on kõneaineks jätkuvalt kaks akuutset teemat – koroonaviirus ja sõda Ukrainas. Mida EKRE teeks teisiti?

Koroona puhul ütleksin ma, et ma ei arva, et see on kuum teema. Kuum on see ainult selles võtmes, mida meile tehti aasta-kaks tagasi. See režiim, mille Kaja Kallas kehtestas, oli ikkagi totalitaristlik ja täiesti põhjendamatu. See ei olnud teadlaste põhjendatud. Näeme seda, et need nn vaktsiinid on ikkagi väga palju terviseprobleeme tekitanud väga paljudele inimestele ja nende sundimine oli kuritegelik. Koroona on lihtsalt üks hooajaline külmetushaigus, nii nagu teised ja sellepärast paanitseda ei ole vaja. Tõsi on küll see, et selle koroonakriisi tõttu ja ka massilise immigratsiooni tõttu on meie tervishoiusüsteem kriisis – väga sügavas kriisis. Aga sellest jälle ei taha keegi rääkida. Reformierakond tahaks selle asemel rääkida sõjast. Mis puudutab Ukraina sõda, siis meie erakond on algusest peale olnud väga selgel liinil, et Venemaa on agressor, Venemaa tuleb peatada Ukrainas ja Ukrainat tuleb aidata. Aga meid eristab teistest erakondadest see, et Ukraina aitamine meie silmis ei tähenda seda, et ujutame Eesti üle immigrantidega. Tegelikult Ukraina aitamine ei ole võimalik, kui Ukraina jookseb inimestest tühjaks. Selleks, et Ukrainat aidata, ei pea Eestisse vastu võtma sadat tuhandet või enamat inimest. See on üks väga põhimõtteline vahe meil teistega. Ja teiseks peaks Ukraina aitamine olema ka meile jõukohane. Me ei saa ennast vaeseks maksta. Me ei saa öelda Eesti inimestele, et sinu puusaoperatsioon lükkub pool aastat edasi, sest me aitame Ukrainat. Me ei saa öelda Eesti inimestele, et te ei saa panna oma last enam eestikeelsesse kooli, sest me aitame Ukrainat. Me ei saa öelda oma inimestele, et võtame ära kõik huvialarahad. Me ei saa.

Eesti inimeste elementaarse toimetuleku arvelt seda aitamist teha. Siin on piir ees ja sellest piirist meie üle ei läheks.

Kommentaarid (116)
Copy
Tagasi üles