Balti riikide peaministrid valmistuvad Tallinnas NATO tippkohtumiseks

BNS
Copy
Balti riikide peaministrid
Balti riikide peaministrid Foto: Jevgenia Vära

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid arutavad reedel Tallinnas Balti Ministrite Nõukogu raames toimuval mitteametlikul kohtumisel Euroopa julgeolekut ja NATO tippkohtumiseks valmistumist.

Eesti on 2023. aastal Balti koostöö eesistuja riik. Aasta esimese kohtumise käigus keskenduvad Kaja Kallas, Krišjānis Kariņš ja Ingrida Šimonytė Ukraina pikaajalisele abistamisele, ettevalmistusele NATO Vilniuse tippkohtumiseks, mis toimub selle aasta juulis, ja energiajulgeolekule. Arutatakse ühiseid taristuprojekte, sealhulgas Rail Balticu ehitamise hetkeseisu, ning muid koostöökohti Euroopa Liidus.

Eesti kolmeks prioriteetideks eesistumise ajal on Ukraina toetamine, piirkondlik julgeolek ja kaitse, energiajulgeolek ja varustuskindlus. Selle aasta jooksul toimuvad Eestis mitmed olulised Balti koostööd edasi viivad kohtumised, ka ministrite ja parlamentide tasemel. Peaministrid kohtuvad veel suvel mitteametlikus formaadis ning võtavad kokku eesistumise tulemusi ametlikul kohtumisel aasta lõpus. Aasta lõpus on plaanis ka riigipeade kohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles