Valitsus jõudis tüli tekitanud arengukavas kompromissile ja kiitis selle heaks

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
10.11.2022, Tallinn
Valitsuse pressikonverentsil keskkonnaminister Madis Kallas, peaminister Kaja Kallas (vasakul), justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal)
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
10.11.2022, Tallinn Valitsuse pressikonverentsil keskkonnaminister Madis Kallas, peaminister Kaja Kallas (vasakul), justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal) Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädalal justiitsminister Lea Danilson-Järgi (Isamaa) otsusel heakskiiduta jäänud Heaolu arengukava punktides jõuti kompromissini ning täna hommikul saatis valitsus selle lõpuks riigikogusse. 

Neljapäevasel istungil heaks kiidetud arengukava võtab fookusesse laste ja perede heaolu ja toimetuleku, tööhõive ja tööelu, vanemaealiste toimetuleku ja nende ühiskonda kaasamise, sotsiaalhoolekande süsteemi toimimise ning soolise võrdõiguslikkuse edendamise ja vähemusgruppidele võrdse kohtlemise tagamise.

Võrreldes eelmise heaolu arengukavaga on uude kavasse lisandunud valdkondadena laste- ja perepoliitika, ohvriabi arendamine ja vanemaealiste heaolu.

Justiitsministri möödunud nädala soolo valitsuse nõupidamisel tekitas koalitsioonipartnerites pahameelt: tavapäratult takistas minister viimasel hetkel heaolu arengukava heakskiitmist – soolisele võrdsusele ja palgalõhele viidanud punkti tõttu. Danilson-Järg ise kommenteeris, et kriitika on põhjendamatu: tema sõnul polnud kõigi huvirühmade ettepanekutega lihtsalt arvestatud.

Laupäeval teatas justiitsminister, et esmalt tagasi lükatud eelnõuga jõuti valitsuses siiski kompromissini. Arengukavasse lisati järgmised eesmärgid:

  • töötada välja laiapõhjaline tegevuskava taastetaseme sündimuse saavutamiseks;
  • parandada lastega peredele suunatud teenuste kättesaadavust ja kvaliteeti;
  • analüüsida eluaseme kättesaadavusega seotud takistusi pere loomisel ja laste saamisel ning töötada välja meetmed nende leevendamiseks;
  • analüüsida laste arvuga seotud pensioniõiguste suurendamist;
  • soodustada perekonda, laste saamist ja kasvatamist ning lasterikkust väärtustavaid hoiakuid ühiskonnas;
  • tagada oluliste perehüvitiste kaasas käimine palga- ja elukalliduse tõusuga;
  • parandada väikelaste vanematele haigus- ja hooldushüvitise maksmise tingimusi;
  • ajakohastada ja ühtlustada ühe vanemaga perede toetusmeetmete paketti.

Aastateks 2023–2030 koostatud Heaolu arengukava on varasema samanimelise arengukava jätk ja katab riigieelarve 17 tulemusvaldkonnast heaolu tulemusvaldkonda. Järgmisena liigub arengukava arutamiseks riigikokku ning pärast seal toimunud diskussioone saab valitsus arengukava lõplikult kinnitada.

Arengukavaga saab tutvuda ministeeriumi lehel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles