Kalle Grünthali ja EKRE kaebus jäi valimiskomisjonis läbi vaatamata

BNS
Copy
EKRE liikme Kalle Grünthali protesti pärast tuli valimistulemusi oodata tund aega kauem. Protest jäi teisispäeval rahuldamata. Fotol Grünthal ajakirjanikele tõestusmaterjali näitamas.
EKRE liikme Kalle Grünthali protesti pärast tuli valimistulemusi oodata tund aega kauem. Protest jäi teisispäeval rahuldamata. Fotol Grünthal ajakirjanikele tõestusmaterjali näitamas. Foto: Mihkel Maripuu

Vabariigi valimiskomisjon jättis neljapäeval läbi vaatamata Kalle Grünthali ja EKRE kaebuse jaoskonnakomisjonide poliitilise tasakaalustatuse kohta.

Valimiskomisjon arutas Grünthali ja EKRE kaebust Paide linnasekretäri tegevuse peale, teatas valimisteenistuse pressiesindaja. Kaebajad märgivad, et seaduse järgi peab igal erakonnal olema garanteeritud üks koht iga valimisjaoskonna komisjonis ja see ei ole tagatud.

Kaebajate hinnangul on seadusevastane otsus määrata EKRE liige ühes Paide jaoskonnakomisjonis asendusliikmeks. Seetõttu nõuavad kaebajad, et Paide linnasekretär teeks ettepaneku jaoskonnakomisjoni liikmete lisamiseks. Paide linnasekretär Leemet Paulson märkis oma vastuses, et otsuse jaoskonnakomisjonide moodustamiseks on teinud Paide linnavolikogu ning pole linnasekretäri pädevuses kutsuda kokku uus volikogu istung otsuse muutmiseks.

Seaduse järgi esitab valla- või linnasekretär pooled jaoskonnakomisjoni liikme kandidaadid ja ülejäänud nimetab volikogu erakondade nimetatud kandidaatidest, arvestades poliitilise tasakaalustatuse põhimõtet. Jaoskonnakomisjoni suuruse otsustab volikogu ja see sõltub praktikas komisjoni koormusest. Kui erakondade esitatud jaoskonnakomisjoni liikmekandidaate on rohkem, kui on erakondadel kohti jaoskonnakomisjonis, nimetatakse kõik ülejäänud kandidaadid jaoskonnakomisjoni asendusliikmeteks.

Vabariigi valimiskomisjon nõustus, et sisuliselt vaidlustab kaebaja Paide linnavolikogu otsust. Volikogu pole valimiste korraldaja ja seetõttu pole Vabariigi Valimiskomisjon pädev seda vaidlust lahendama. Vabariigi valimiskomisjonis ei saa vaidlustada linnasekretäri menetlustoimingut volikogu otsusest eraldiseisvana. Volikogu otsuse peale saab kaebuse esitada halduskohtule. Seetõttu otsustas valimiskomisjon jätta kaebuse läbi vaatamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles