Riigikogu viimased töönädalad tekitavad vastakaid tundeid (5)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Riigikogu erakorraline istung perehüvitise teemal. Vasakul Jaanus Karilaid, Jüri Ratas.
Riigikogu erakorraline istung perehüvitise teemal. Vasakul Jaanus Karilaid, Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Nursipalu harjutusväljaku debati katkestamine valitsuse poolt mõjus paljudele valijatele ja ka riigikogu liikmetele väga ootamatult, jättes mulje, et seadusandja on töö enneaegu lõpetanud. Ometi on ees veel kaks riigikogu töönädalat.

Parempoolsetega liitunud endise isamaalase Siim-Valmar Kiisleri arvates on selles riigikogu koosseisus juba tükk aega hoiak, et mingeid raskeid otsuseid ei tehta. «Need ajad on möödas, kui julgeti mingitele vähe põhjendatud asjadele öelda ei. Ammugi ei julgete öelda jah mõnele vajalikule, kuid ebapopulaarsele asjale.» Tema arvates sellepärast, et ühelgi riigikogu erakonnal ei ole enam maailmavaadet.

Staažikale riigikogulasele Aadu Mustale (Keskerakond) aga tundub, et riigikogus on «kellel kohvri-, kellel lahingumeeleolud ning need lahingud ei toimu nüüd mitte Toompeal, vaid valimisringkondades».

Osa eelnõusid sahtlisse

Isamaa fraktsiooni esimehe Priit Sibula meelest ei tee riigikogu viimastel nädalatel eriti midagi, pigem on riigikogulased praegu ametis kampaaniaga. «Üks teema, mis võib töös olla, on metsanduse arengukava, sest see eelnõu on valmis ja parlamendi käes juba, kuid kas sellest midagi saab või ei saa, ei oska praegu öeldagi,» meenus talle siiski.

Jaanus Karilaiule (Keskerakond) tuli aga meelde, et selles koosseisus tuleb kindlasti veel lõpuni viia kriminaalmenetluse seadustik, mis tuleks tema sõnul muudetud kujul vastu võtta. Sest palju eeltööd on tehtud ning see kiirendaks kohtmenetlust.

EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas ütles Nursipalu menetlemise pooleli jätmise peale, et praeguse valitsuse komme ongi lükata osa eelnõusid sahtlisse.

«Kõigepealt püüti rahvast ja kohalikest omavalitsustest üle sõita, aga kui ära tabati, et nii lihtsalt see ei käi, siis pandigi selle üle otsustamine mingiks ajaks sahtlisse. Enne valimisi, et endile ikka hääled kindlustada,» nentis ta. «Äärmiselt häbiväärne on see, et jäeti katki Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa (Isamaa) eelnõu, milles sisuks oli, et viia vähiravimite käibemaks alla, viie protsendi peale.»

Kui kogu see materjal välja printida, siis nõrgem mees seda üles ei tõsta.

Kristen Michal majandus-, energeetika- ja planeerimisvaldkonda puudutavatest eelnõudest

Ta ei olnud rahul ka sellega, et töö normaalse planeerimise asemel tahab koalitsioon kolmapäeval 31 eelnõuga korraldada jälle maratonistungi, mis kestab tõenäoliselt öö läbi. Ta laitis ka valitsuse kava siduda järgmisel nädalal kaks eelnõu usaldushääletusega, sest siis ei saa neid eelnõusid komisjonides arutada.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev selgitas, miks seotakse esmaspäeval jäätmeseaduse ja riigisaladuse seaduse eelnõu usaldushääletusega.

«Need mõlemad on seotud EKRE algatatud obstruktsiooniga, kus eelnõule on tehtud mitusada muudatusettepanekut. Sel viisil on EKRE seisma pannud kümmekond eelnõu, rohkem kui kunagi varem. Sellega blokeeritakse aga ka ülejäänud riigikogu töö. Ainsaks vastusammuks ongi valitsusel sidumine usaldushääletusega, teeme seda kahe eelnõu puhul, mis on tulnud valitsusest, läbinud kaasamise ja esimese lugemise riigikogus. Jäätmeseaduse vastuvõtmise vajadus on ka sellepärast suur, et meil juba tiksub trahv Euroopa Liidu direktiivi rikkumise pärast.»

Riigikogu erakorraline istung perehüvitise teemal. 
Riigikogu erakorraline istung perehüvitise teemal. Foto: Tairo Lutter

Tähtsamad asjad menetlusse

Majanduskomisjoni esimees Kristen Michal (Reformierakond) kinnitas, et nende komisjonist lähevad järgmisel nädalal menetlusse võibolla selle koosseisu kõige olulisemad eelnõud, neist eriti tähtsaks nimetas ta eelnõu, mis reguleerib majandus-, energeetika- ja planeerimisvaldkonda. «Kui kogu see materjal välja printida, siis nõrgem mees seda üles ei tõsta. See teeb planeerimist üks kuni kolm aastat kiiremaks, loob tulumaksuvabastuse alla 15 kW seadmetele, kodude toodetud päikseenergia eest ei peaks tulumaksu maksma ja palju muud,» selgitas ta. Nursipalu harjutusväljaku menetlemise kohta ütles Michal, et tegemist on juriidilise debatiga, mis tuleb paratamatult enne ära teha, et selgeks saada, kas seadusemuudatust on vaja. Kui on, siis selles riigikogus lihtsalt enam ei jõutaks seda lõpule viia.

Ka sotsiaaldemokraat Jaak Juske kinnitas ka Postimehele, et riigikogul seisab ees kaks väga töist nädalat

«Näiteks teadusarendustegevuse seaduse eelnõu, muuseumiseaduse muudatus, mis, ma usun, kindlasti võetakse vastu, ning ka punamonumentide eelnõu läheb lõpphääletusele,» täpsustas ta. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles