VALIMISRADAR ⟩ EKRE ja Reformi vastasseis püsib meedia tähelepanu keskpunktis (1)

Allan Rajavee
, andmekonsultant
Copy
EKRE kandidaadid Rein Suurkask ja Kalle Kivistik teevad Viljandi turul riigikogu valimiste kampaaniat.
EKRE kandidaadid Rein Suurkask ja Kalle Kivistik teevad Viljandi turul riigikogu valimiste kampaaniat. Foto: Elmo Riig

Võrreldes valimisdebattide algust märkinud veebruari avanädalaga, pole valimisteemade ega erakondade kajastusmustrites meediamaastikul erilisi muutusi toimunud. Samas kui veebruari esimesel nädalal oli EKRE ja Reformi vastandumispunkt julgeolek, siis möödunud nädalal seadis EKRE kriitikat rohkem energeetika ja keskkonna teemadele.

Eelmisel nädalal pidid valimisdebatid auditooriumi tähelepanu eest konkureerima mitme pommuudisega. Välisteemadest võttis poliitdebatilt avalikku nähtavust Türgi maavärin ja kodusematest teemadest tõmbas lugejaid ning vaatajaid Märt Avandi pihtimus sõltuvusprobleemide teemal.

Siiski, vaadates valimisteemade kajastamist, on näha teatavat Eesti Rahvusringhäälingu teledebattide mõju teemade trendimisele. Nimelt oli ERRi teledebati keskmes kultuuri-, kõrgharidus- ja teaduspoliitika teemad. Nii nägime Stationi valimisradaril, et kõrgharidus- ja teaduspoliitika teemasid koondav hariduspoliitika teema möödus eelmisel nädalal keskkonnapoliitika teemakategooriast.

Samuti tõmbas hariduspoliitika teema kaasa ka regionaalpoliitika teema kajastamise, kuna regionaalpoliitika küsimused on läbi koolivõrgustiku temaatika tugevalt seotud hariduspoliitikaga. Ühtlasi näeme kultuuripoliitika teema kerget tõusu.

Samal ajal näib EKRE seadvat valimisdebattides oma agendat. Nimelt nähtub erakondade kajastusosakaalust erinevates valimisteemades, et eelmisel nädalal said rahvuskonservatiivid kõige enam sõna keskkonna- ja energiapoliitika teemadel. Täpsemalt vastandus EKRE Reformierakonna valitsuse ja seeläbi Euroopa Liidu rohepöörde kursile, nõudes põlevkivi elektrijaamade taaskäivitamist ning Eesti energiahindade viimist Euroopa pingereas viimasele kohale.

Võrreldes eelmise nädalaga teeme radaris ka väikese korrektuuri ja lisame andmestikku Eestimaa Rohelised. Rohelised on neil valimistel selgelt marginaalne poliitiline jõud, mis võistleb nii reitingutes kui ka Stationi valimisradaril Eestimaa Ühendatud Vasakparteiga. Samas Roheliste peamistel teemadel ehk keskkonna- ja energiapoliitikas on Rohelised saanud rohkem meediapilti kui Vasakpartei.

Üldiselt on aga erakondade kajastusmahud jäänud veebruari avanädalaga võrreldes samaks. Jah, Sotsiaaldemokraatlik Erakond on EKRE ja Reformi vastandumisest pisut maha jäänud, kuid hoiab erakondade nähtavuse pingereas endiselt tugevalt kolmandat positsiooni. Keskerakond on tugev keskmik ja mõõdukate konservatiivide seas on endiselt number üks erakond Isamaa, kes edestab lähimaid rivaale Eesti 200 ja Parempoolseid. Üldjoontes on aga kõik erakonnad (va Vasakpartei) oma kajastusmahte kasvatanud.

Stationi Valimisradar mõõdab üheksa üldvalimiste teema kajastamist kogu Eesti meediaruumis. Poliitteemade kajastamist mõõdame poliitika valdkonda kuuluvate teemamärksõnade kajastusmahtude abil. Erakondade osalust poliitikavaldkondes mõõdame, ristates parteide kajastusandmeid teemamärksõnade kajastusandmetega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles