Kindralmajor reservis Neeme Väli: poliitikute ja sõjaväelaste sõnasõda on ületanud piiri (12)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kindralmajor reservis Neeme Väli.
Kindralmajor reservis Neeme Väli. Foto: Madis Veltman

Kindralmajor reservis Neeme Väli (Keskerakond) leiab, et julgeolekut ei tohiks valimisvankri ette rakendada ning poliitikute ja kõrgete sõjaväelaste sõnasõda on ületanud piiri, mis on kahjulik Eestile.

Väli sõnas, et kaitseväe kiskumine erakondade vahelisse võitlusesse on sümptomaatiline, lõhestav ja ohtlik. Niisamuti ei mõista kindralmajor EKRE soovi vähendada Ukrainas toimuva olulisust.

«Venemaa sõdib Ukrainas lääne kultuuriruumi vastu, mille osa oleme ka meie. See teeb Ukraina sõjast ka meie sõja, mõju Eesti julgeolekule on vahetu,» selgitas ta, lisades, et tulevikus sõltuvad Venemaa sammud kahtlemata sellest, kuivõrd nõrga või tugevana idanaaber sellest sõjast väljub.

Väli rõhutas, et Ukraina sõda defineerib Euroopa julgeolekuolukorra pikkadeks aastateks. «Valimiskampaania saab kahe nädala pärast läbi, aga selle käigus inimeste vahele külvatud vihkamisega tuleb tegeleda kohe, sest ühiskonna sidusus on kaitsetahte üks tähtsamaid komponente,» toonitas kindralmajor.

Väli tõdes, et julgeolekuolukorda kasutavad valimisvõitluses ära mitte ainult EKRE, aga ka Reformierakond, kes teisalt ei ole soovinud tunnistada aastate jooksul kaitsevaldkonnas tehtud eksimusi.

«Kahe erakonna kampaaniamootorina võimendatud konflikti püütakse peale suruda kogu ühiskonnale. Poliitretoorikat kasutatakse kõverpeeglina, milles üks pool liialdab värve säästmata ja teine pool vaikib maha ebamugavaid vastuseid nõudvad küsimused,» lausus Väli.

Ta märkis, et sama oluline on iseseisva kaitsevõime arendamine ja koostöö liitlastega.

«Siin ei saa piirduda ainult loosungiga, et Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem, sest oht meile on suurem kui kunagi varem. Tänaste vigade maha vaikimine maksab homme valusalt kätte,» ütles Väli.

Neeme Väli kandideerib eelseisvatel riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas ja ta on Keskerakonna kaitseministrikandidaat.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles