Wagner grupi ja EKRE väidetavate seoste uurimiseks tahetakse moodustada komisjon (31)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Mart Võrklaev.
Mart Võrklaev. Foto: Madis Veltman

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon teeb ettepaneku moodustada järgmises riigikogu koosseisus uurimiskomisjon, selgitamaks välja asjaolud, kas ja kuidas Venemaa terroristlik organisatsioon Wagner proovis EKRE kaudu Eesti poliitikat mõjutada.

Artiklit ja pealkirja on 21.02.2023 täiendatud. EKRE kinnitab, et erakonnal ei ole kunagi olnud mitte mingisuguseid kontakte Wagneri eraarmeega.

«Wagneri juht Jevgeni Prigožin on tunnistanud, et tema juhtimisel sekkus Venemaa USA valimistesse. Nüüd on rahvusvahelises ajakirjanduses avaldatud info, kuidas Venemaa terroristliku režiimi allorganisatsioon Wagner proovis EKRE toetamise kaudu sekkuda Eesti valimistesse. See on meie demokraatiale väga ohtlik märk,» ütles Reformierakonna fraktsiooni juht Mart Võrklaev pressiteate vahendusel. 

Ta lisas, et küsimusi tekitab EKRE ja Venemaa juhtide jutupunktide pidev kokkulangevus, näiteks Euroopa Liitu ja NATOt, aga ka demokraatlikku riigikorraldust puudutavas.

Võrklaeva sõnul tuleb need võimalikud seosed avalikkuse ees põhjalikult läbi arutada ja seda jõuab teha riigikogu järgmine koosseis, kes peaks selleks kõigi parlamendis esindatud erakondade osavõtul moodustama uurimiskomisjoni.

«Me teame, et Venemaa püüab igal pool maailmas toetada poliitilisi jõudusid, kes viivad ellu nende agendat. Kas see on toimunud ka Eestis, peabki uurimiskomisjon välja selgitama,» leiab ta.

«Usun, et kõigil Eesti erakondadel peaks olema ühine huvi saada kahtlusteta selgeks, kas Putini ja Prigožini mõju ja rahaga on Eesti poliitikat mõjutatud või mitte,» ütles Võrklaev.

EKRE kinnitab oma 21.02.2023 Postimehe toimetusele edastatud pressiteates, et erakonnal ei ole kunagi olnud mitte mingisuguseid kontakte Wagneri eraarmee ega ühegi teise Venemaa organisatsiooniga. Vastupidised väited on EKRE sõnul sihilikult levitatav desinformatsioon.

Mida kirjutas Politico?

Venemaal tegutseva eraarmee Wagner grupi juht Jevgeni Prigožin üritas sekkuda 2019. aastal Eesti poliitilisse süsteemi ning plaanis (toimetuse täpsustus 21.02.2023) toetada muu hulgas Euroopa Liidu suhtes skeptilist Konservatiivset Rahvaerakonda, kirjutas laupäeval väljaanne Politico, viitega USA diplomaatilistele dokumentidele ja Wagneri sisedokumentidele.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles