REITINGUD ⟩ Norstati viimane küsitlus: EKRE on Reformierakonnast mööda läinud (73)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Postimehe valimisdebatil osalejad Helir-Valdor Seeder, Kaja Kallas, Martin Helme, Lauri Hussar ja Lauri Läänemets.
Postimehe valimisdebatil osalejad Helir-Valdor Seeder, Kaja Kallas, Martin Helme, Lauri Hussar ja Lauri Läänemets. Foto: Kollaaž

Kuigi Ühiskonnauuringute Instituudi (ÜI) tellitud ja Norstati tehtud värske küsitlus näitab viimase nelja nädala tulemusena, et Reformierakond endiselt juhib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ees, siis praeguseks on Postimehe arvutuse järgi viimase nädala arvestuses EKRE Reformierakonnast mööda läinud.

Nelja nädala koondtulemustest lähtuvalt on võimalik enam-vähem välja arvutada ka viimase küsitlusnädala (21.–27. veebruar) tulemused.

Postimees tegi arvutuse ja selle järgi on eelmise nädala seis järgmine:

  • EKRE 25,2 protsenti
  • Reformierakond 24,8 protsenti
  • Keskerakond 19 protsenti
  • Eesti 200 9,5 protsenti
  • Isamaa 8,8 protsenti
  • Sotsiaaldemokraadid 8,6 protsenti
  • Parempoolsed 1,7 protsenti
  • Rohelised 0,8 protsenti

Arvutus teatav lihtsustus

Tõsi, ühe nädala tulemused ei ole kunagi nii täpsed kui nelja nädala koondtulemused, aga mingit trendi see näitab. Ja statistikutele, kes loevad, siis jah, iga nädala kaal ei ole võrdne, seega on ka Postimehe arvutus teatav lihtsustus, kuid vähemalt selle küsitluse järgi paistab suund, et EKRE on Reformierakonna kinni võtnud.

Kuid metodoloogilisi nüansse kõrvale jättes kinnitavad ka viimase nädala andmed paari suuremat trendi, mida ÜI/Norstati andmed juba pikemat aega näidanud. Reformierakonna toetus on alates aasta algusest pidevalt allapoole tiksunud. Ja EKRE, mis tundus jaanuaris olevat teatavas augus, on veebruari jooksul suutnud toetuse uuesti tõusule pöörata. Tulemuseks ongi see, et EKRE on pidevalt Reformierakonnale lähenenud ja teiselt poolt suutnud kasvatada vahet kolmandal kohal oleva Keskerakonnaga.

Kohtade jaotus

Kui võtta aluseks ülal viidatud Postimehe arvutus parteide viimase nädala toetuse kohta, tuleks riigikogu kohtade jaotus umbes selline: EKRE 28 kohta, Reformierakond 28 kohta,, Keskerakond 20 kohta, Eesti 200 9 kohta, Isamaa 8 kohta, sotsid 8 kohta. Koalitsioonivariante on mitmeid ja kõik variandid on suhteliselt napi ülekaaluga. Kaalukeele roll langeb Keskerakonna kätte.

Uuringufirma RAIT Faktum & Ariko uuring prognoosib, et Reformierakonna tulemus riigikogu valimistel jääb 24 protsendi juurde, EKRE-le ennustatakse see-eest 22-protsendilist häältesaaki. Keskerakonnale ennustatakse 17-protsendilist häältesaaki, Eesti 200 toetuseks pakutakse 13 protsenti ja Isamaale ning sotsiaaldemokraatidele mõlemale kaheksa protsenti. Teiste erakondade toetus jääb juba 1–2 protsendi piiresse.

Uuringujuhi Kalev Petti sõnul keskenduvad nad hääletamisele valimiste ajal. «Seekordne uuring on neljas. Eelmisel kolmel korral oleme saanud tegelikule valimistulemusele kõige lähemal oleva tulemuse (võrreldes teiste uuringutega).»

Kommentaarid (73)
Copy
Tagasi üles