FOTOD Riigikogu valimispäev sai alguse

Postimees
Copy

Pühapäeva hommikul kell 9 avati 405 valimisjaoskonda üle Eesti, kus saab hääletamas käia kuni kella 20ni. 

Valija pole enam seotud ühe kindla valimisjaoskonnaga ja saab oma elukohajärgse valimisringkonna piires valida, millises jaoskonnas hääletamas käia. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt

Näiteks Lasnamäel olid esimesed inimesed kohal punkt kell 9, täpselt jaoskonna avamise ajaks, et oma lemmikule kandidaadile hääl anda. Ka Tallinna kesklinnas käib hääletamine suure hooga.

Valimisjaoskonda tuleb kaasa võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks pass, ID-kaart, juhiluba või pensionitunnistus. E-hääletada täna enam ei saa. Küll aga saab valija veel ka valimispäeval jaoskonnas pabersedeliga hääletades oma e-häält muuta. 

Riigikogu valimistel on Eesti jaotatud 12 ringkonnaks. Valimistel kandideerib 9 erakonda ja 10 üksikkandidaati – kokku 968 kandidaati. Eelhääletamisel osales 47,3 protsenti valijatest, elektrooniliselt andis hääle 313 514 inimest, jaoskonnas käis valimas 143 346 inimest. Lõplik e-häälte arv selgub täna hilisõhtul, sest pärast valimisjaoskondade sulgemist toimub topelthääletamise kontroll. Kui valija on kasutanud mõlemat hääletamisliiki, jääb kehtima vaid valimisjaoskonnas pabersedeliga antud hääl.

2019. aasta eel- ja e-hääletamise perioodil andsid valijad kokku 346 409 häält – neist 99 177 pabersedelil ja 247 232 elektrooniliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles