Alar Karis kiirustab erakondi valitsusliidu kõnelusi alustama (2)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Vasakult Kaja Kallas, Alar Karis, Hanno Pevkur. Tagant paistab Riina Sikkut.
Vasakult Kaja Kallas, Alar Karis, Hanno Pevkur. Tagant paistab Riina Sikkut. Foto: Eero Vabamägi

President Alar Karis kinnitas, et vabadel valimistel valisid kodanikud endale uue parlamendi ja avaldas lootust, et kõik erakonnad jäävad võimaliku koalitsiooni moodustamisel ratsionaalseks. 

President tänas kõiki, kes rekordhulga hääletamisega uue parlamendi moodustamise võimalikuks muutsid. «See näitab, kui paljud meist tahavad Eesti tulevikku mõjutada.» Veel tänas ta inimesi, kes valimiste korraldamise eest hoolt kandsid.

«Riigikogu uue koosseisu jõujooned on nüüd selged. Kutsun erakondi, kes praegu teadaolevalt jõudsid parlamenti, alustama kiiresti omavahelisi kõnelusi tugeva valitsuskoalitsiooni moodustamiseks. Siis saan valimistulemuste väljakuulutamise järel teha ettepaneku valitsuse moodustamiseks selle erakonna esimehele, kes ülesande ka lahendada suudab,» sõnas Karis pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et tema soov on, et aeg ei läheks tühja: «Praegune olukord ei soosi pikka ebamäärasuse perioodi, mis jääb lahkuva valitsuse kohvrite pakkimise ja saabuva koalitsiooni käivitumise vahele».

«Loodan ka, et kõik erakonnad, sõltumata neile antud häälte arvust ning kaasatusest või kõrvalejäetusest uue võimaliku koalitsiooni moodustamisel hoiavad viisakat ja ratsionaalset joont ega hakka kunstlikult pidurdama valimistulemuste väljakuulutamist,» ütles Karis, pannes südamele, et inimesed ootavad kiiret lahendust või leevendust mitmele majanduslikule, sotsiaalsele või turvalisusega seotud murele.

«Lähipäevil kohtun kõigi praeguse info järgi parlamenti valitud erakondade esimeestega.»

Pühapäeval toimunud riigikogu valimiste esialgsete tulemuste järgi väljus ülekaaluka võitjana Reformierakond, kes saab parlamendi uues koosseisus 37 kohta. Erakonna kontoris toimub esmaspäeval kell 11 juhatuse koosolek, kus arutatakse edasisi samme valitsuskoalitsiooni moodustamisel. Pärast koosolekut annab erakonna juht Kaja Kallas pressikonverentsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles