EKRE kavatseb nõuda e-häälte ülelugemist endale sobival viisil (45)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mart ja Martin Helme olid valimisõhtul nõutud – kuhu oodatud hääled jäid?
Mart ja Martin Helme olid valimisõhtul nõutud – kuhu oodatud hääled jäid? Foto: Eero Vabamägi

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhi Martin Helme sõnul kavatsevad nad nõuda riigikogu valimiste e-häälte kokkulugemist viisil, mis võimaldaks neil näha, kust hääled tulid ja kuidas neid arvestati. Vastasel juhul «saavad nad väita, et toimus massiline valimiste võltsimine».

Helme tänas sotsiaalmeediapostituses erakonna liikmeid, kandidaate, aktiviste ja toetajaid, märkides, et kõik tegid väga suurt tööd.

«Meie töö kandis vilja, me saime väga korraliku toetuse. Täna hommikul ei ole vaja norutada ja küsida, mis läks valesti. Me teame, mis läks valesti. E-valimistega moonutati valimiste tulemust tundmatuseni võrreldes sellega, mis paberhääled näitasid. Me oleme alati kahtlustanud, et täiesti läbipaistmatu ja vaadeldamatu e-valimiste süsteem võimaldab pettust,» kirjutas ta. 

Erakond kavatseb tema sõnul vaidlustada valimistulemused ja nõuda e-valimiste kokkulugemist viisil, mis võimaldab neil näha, kust tulid hääled ja kuidas need kokku arvestati: «Kui meile seda ei võimaldata, saame kindlas kõneviisis väita, et Eestis toimus massiline valimiste võltsimine. Kui nii, siis toimus eile Eestis sisuliselt liberaalne riigipööre.»

«Ees seisavad väga rasked ja pingelised ajad. Kui liberaalid teevad oma unistuste valitsuse, tulevad nad erilise raevuga kallale rahvuslastele ja konservatiividele. Me peame jätkuvalt päästma Eesti selle eest,» arvab Helme. 

Sarnase murega alustas valimisjärgset hommikut ka EKRE ridades riigikogusse pääsenud Varro Vooglaid. 

Hommikul teatas president Alar Karis, et ootab erakondadelt kiiret tegutsemist. Samuti avaldas ta lootust, et kunstlikult tulemusi pidurdama keegi ei hakka. 

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles