Nagu lubatud: EKRE vaidlustas e-hääled (27)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Foto: Eero Vabamägi

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juht Martin Helme saatis teisipäeva õhtul riigi valimisteenistusele kaebuse koos arvukate küsimustega. Tema hinnangul on rikutud elektrooniliste valimiste tarkvara juhendit. 

«Juhendi järgi luuakse igaks valimiseks server (Ubuntu) algusest peale, paigaldades uuendused jne. Kui kasutada 1,5 aasta vanust serverit, siis pole teada vahepeal sellele ligi pääsenud isikud, kes oleksid võinud seda mõjutada. Kas serverit on vahepeal kasutatud ja milline on uuenduste seis (kas on uuendatud)? Uuendusteta server on turvarisk. Meile teadaolevalt ei ole seda auditeeritud,» alustas Helme kaebust.

Muu hulgas pole EKRE-le teadaolevalt auditeeritud ka valimiste korraldamisel kasutatud arvutit: «Kas sama või teise Windows 10 arvutiga tehti häälte dekrüpteerimine valimiste päeva õhtul? Kuigi hääli hoitakse Ubuntu (avatud lähtekood) serveris, siis nende üleviimine Windowsi tähendab ka turvariske. Miks ei tehtud seda samuti Ubuntut kasutavas masinas?»

Veel pärib EKRE kasutatud arvutite turvalisuse, täpsemalt riist- ja tarkvara kontrolli kohta ning nendib, et elektroonilise hääletuse fail oli eile õhtul olenemata teistkordsest kontrollist avaldamata. 

«Korraldajad ei ole avalikustanud mingit infot 16. veebruaril prooviläbimisel kasutatud valijarakenduse kohta. Seega ei saa kontrollida, et see on sama, mida pakuti perioodil 27. veebruar kuni 4. märts valijatele. Valimistel kasutatud tarkvara autentsuse info avaldamine ei tähenda, et see töötab samamoodi kui audiitori ja vaatlejate juuresolekul tehtud prooviläbimisel 16. veebruaril,» lõpetas ta kaebuse. 

Helme teatas vaidlustamisest vahetult pärast tulemuste selgumist. Erakond seab kahtluse alla e-häälte olemasolu. Loodava koalitsiooni juhid ning president on avaldanud lootust, et uue võimuliidu loomine ei jää seetõttu venima.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles