ANALÜÜS Üle kümne aasta esimene rõõmus valitsuskoalitsioon (18)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Erinevalt nii mõnestki varasemast, tülitsemisega käinud valitsuse kokkupanekust sujuvad koalitsioonikõnelused Eesti 200, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna vahel praegu rõõmsalt ja rahulikult.
Erinevalt nii mõnestki varasemast, tülitsemisega käinud valitsuse kokkupanekust sujuvad koalitsioonikõnelused Eesti 200, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Reformierakonna vahel praegu rõõmsalt ja rahulikult. Foto: Eero Vabamägi

Viimati mindi rahuloluga valitsusläbirääkimistele Andrus Ansipi kolmanda valitsuse ajal 2011. aastal. Nii Reformierakond kui Isamaa olid saanud valimistel hea tulemuse, natuke parema kui eelmisel korral, ja tegid koos koalitsiooni.

Sealt edasi on aga kõik Eestis tekkinud valitsused sündinud mingist konfliktist, tülist või selja taga tegutsemisest.

Praegu toimuvad koalitsiooniläbirääkimised on jälle sellised, kus valitsust saab moodustada rahulikult ja rõõmsalt. Laua taga olevatest läbirääkijatest ei tunne keegi ennast kaotajana. Formaalselt on sotsidel küll üks koht riigikogus vähem, aga kuna ootused olid väiksemad ja hirmud suuremad, ollakse lõpuks õnnelikud. «Mulle tundub küll, et meie omadest on kõik rahul. Inimestele meeldib isegi see, et saime Isamaast ühe koha rohkem,» sõnab näiteks sotsiaaldemokraatide asejuht Riina Sikkut.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles