Ratas erakonnakaaslastele saadetud kirjas: peame võtma riigikogus opositsiooni liidri rolli (1)

BNS
Copy
Jüri Ratas Helir-Valdor Seederi ja Martin Helme keskel.
Jüri Ratas Helir-Valdor Seederi ja Martin Helme keskel. Foto: Tairo Lutter

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles esmaspäeval erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et riigikogu Keskfraktsioon peab võtma opositsiooni liidri rolli ja uuendama programmi, ning avaldas muret reitingu ja mandaatide vähesuse pärast.

«Peame tegema tugeva stardi ja võtma opositsiooni liidri rolli,» kirjutas Ratas erakonna siselistis valimistulemusi analüüsides. «Meie meeskond, kogemused, teadmised ja töökus annavad selleks suurepärase võimaluse. Me ei tohi lasta sel pallil kukkuda. Pärast valimisi tehtud reitingute uuringus olime EKREt edastamas. Keskerakonna roll on olla taas põhiline jõud ja vastukaal Reformierakonna poliitikale.»

Ratas märkis, et erakonna seis on keeruline, sest 2019. aasta riigikogu valimistega võrreldes sai erakond umbes 36 000 häält vähem. «Lisaks ümbrusele tuleb ka peeglisse vaadata ja teen seda aktiivselt, kohtudes ringkondades erakonnakaaslastega.»

Ratase sõnul ei anna 16 mandaati põhjust rõõmustamiseks, kuid ei ole erakonda lükanud konkurentsist. «Kolm erakonda said valimistel sarnase tulemuse ning on nii-öelda samal pulgal, vaatamata kõigele, millega meil tuli rinda pista,» lausus Ratas.

«Samas on nii Eestist, Lätist kui ka Soomest näiteid, kuivõrd suured kukkumised võivad erakondi tabada, sealhulgas sellised, kust enam taastuda pole võimalik. Peame seda meeles pidama oma järgmisi samme kavandades, sest igasugused hooletud otsused võivad meie seisu pöördumatult halvemaks muuta.»

«Lisaks programmi uuendamisele tuleb otsa vaadata turundustegevusele, panna paika strateegia ja eesmärgid riigikogu peatselt tööle asuvas fraktsioonis,» kirjutas Ratas. «Rahalisi ressursse meil sel ja järgmisel aastal napib. Meie suurimaks ressursiks on inimesed.»

«Me ei tohi tagasilöögi tõttu oma juuri lahti lõigata. Jätkuvalt peab Keskerakonna jaoks olema oluline sotsiaalmajanduslik telg, vaesuse ja ebavõrdsuse vähendamine, tugev regionaalpoliitika ja muidugi ka tasakaalustav jõud rahvusteljel. Täna on selgelt näha, kuivõrd oluline on olnud meie roll kõnetada kõiki Eestimaal elavaid inimesi ja et Eestis elavaid vene emakeelega inimesi ei tohi lükata Venemaa agressiooni tõttu kõrvale,» kirjutas Ratas.

Keskerakonna esimehe sõnul tegi partei praeguses olukorras tulemuse, mille pealt on võimalik tõusta ning minna järgmistele valimistele favoriidina. «On selge, et nende valimiste põhiteema oli julgeolek ja valimiste fooni määras käimasolev sõda Ukrainas. Eesti Keskerakond on oma sõnumites, põhimõtetes ja väärtustes selgelt ning tugevalt kinnitanud Eesti ja Euroopa seisukohti ning rõhutanud Ukraina toetamise ja abistamise olulisust.»

Ratase sõnul peab Keskerakond selgelt otsa vaatama statistikale ning mõtestama olukorda, miks ei suutnud partei Ida-Virumaal ega peamiselt eestikeelsetes piirkondades teha tulemust ja saada mandaate.

«Kuigi püüame olla ühendaja, näitavad reitingud, et eesti emakeelega Keskerakonna toetajate protsent on jäänud madalaks. Oma osa mängib siin sõda Ukrainas, aga ka kuvand, mis käib erakonnaga kaasas ning mille osas on erakonnakaaslased tõdenud, et meie sõnumid erineva emakeelega inimestele on paistnud kahe tooli peal istumisena. See ei saa nii olla, see pole jätkusuutlik ja peab lõppema. Me ei ole rääkinud erinevat juttu, kuid peame selgemalt defineerima ja sõnastama meie seisukohad küsimustes, mis puudutavad eelkõige vene emakeelt rääkivaid inimesi, kuid mis on olulised mõlemale kogukonnale.»

Keskerakonna volikogu toimub 15. aprillil Tallinnas, kus analüüsitakse valimiste tulemusi ning arutatakse, kuidas edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles