INTERVJUU ⟩ Urmas Reinsalu: sõda toob välja kõige õilsama kangelaslikkuse (2)

Teet Korsten
, reporter
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu
Välisminister Urmas Reinsalu Foto: Kenzo Tribouillard / scanpix Baltics

Valitsusest lahkuv välisminister Urmas Reinsalu on teinud sõjaaegsesse Ukrainasse üheksa visiiti. Räägime temaga eksistentsiaalsetest Ukraina tipp-poliitikutest ja sellest, mis on akadeemiliselt võimalik kuskil kaugel Floridas, aga mitte Narva jõe paremal kaldal.

Kui palju läks meie Ukraina partneritele korda meie riigikogu valimiste tulemus?

Neid huvitas tulemus näiteks selles võtmes, kellest saab minu ametijärglane. Kui küsimus kõlab, kas nad tajusid murena, et Eesti kurss võiks muutuda näiteks EKRE võidu korral...

Kas te leiate, et EKRE võiks veel üldse kunagi pääseda sealt, kuhu ta on end on ise maalinud? Seal on vist praegu veel vaid Vasakerakond, Aivo Peterson, Mihhail Stalnuhhin…

Leian, et nad ise on end sinna maalinud ja on hämmastav, et nad nagu ei adugi, kui häbiväärne see on. See tähendab, et neil puudub igasugune moraali- ja perspektiivitaju.

Ja nii-öelda poliitiline kuulmine?

Üks asi on pragmaatiline kuulmine, mis puudutab seda, et miski asi on neile kahjulik, aga teine asi on eneseväärikus – oled sa siis poliitikas või ei ole. Minna sehkendama mõjuagentidega, keda rahastab ühel või teisel moel meie põlisvaenlane, et meid sisuliselt oma käpa alla saada ja hävitada... Tuleb ausalt tunnistada, et riigijuhtimiseks nad professionaalses ega moraalses perspektiivis ei kvalifitseeru.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles