ANALÜÜS Kes saavad järgmisteks ministriteks (8)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Kollased vasakult Heidy Purga, Urmas Paet, Liina Kersna, Kristen Michal, Kaja Kallas, Hanno Pevkur, Signe Riisalo, Annely Akkermann, Mart Võrklaev, Yoko Alender, Pipi-Liis Siemann. Punased Riina Sikkut ja Lauri Läänemets. Sinised vasakult Lauri Hussar, Liisa-Ly Pakosta, Margus Tsahkna, Kristina Kallas.
Kollased vasakult Heidy Purga, Urmas Paet, Liina Kersna, Kristen Michal, Kaja Kallas, Hanno Pevkur, Signe Riisalo, Annely Akkermann, Mart Võrklaev, Yoko Alender, Pipi-Liis Siemann. Punased Riina Sikkut ja Lauri Läänemets. Sinised vasakult Lauri Hussar, Liisa-Ly Pakosta, Margus Tsahkna, Kristina Kallas. Illustratsioon: Mihkel Maripuu

Ministriportfellid, riigikogu esimees ja muud tähtsad ametikohad – riigikogu komisjonide juhid – lepitakse koalitsiooniläbirääkimistel kokku viimasel hetkel. Loogika on lihtne – ei saa jagada ametikohti parteide ja inimeste kaupa liiga vara, sest muidu hakatakse läbirääkimiste ajal võitlema ainult oma valdkonna huvide eest, selle asemel et kokku panna koalitsioonileping tervikuna.

Nii pole ka praegu ministrikohtade asjus tegelikult veel midagi otsustatud. Kuid poliitiline loogika ja ajalooline kogemus võimaldavad siiski teha järeldusi, millest mõned on kindlad ja mõned spekulatiivsed.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles