Valitsus peab ootama: riigikogus asjad venivad, aga president lendab ära (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas peab saama riigikogult volituse valitsuse moodustamiseks.
Kaja Kallas peab saama riigikogult volituse valitsuse moodustamiseks. Foto: Tairo Lutter

Kuigi Reformierakonna esimees Kaja Kallas võib saada täna mandaadi valitsuse moodustamiseks, lükkub ministrite ametisse saamine uude nädalasse, kuna president on homme ja ülehomme välisvisiidil.

Algselt oli uue valitsuse ametisse astumine planeeritud tänaseks ja homme pidanuks olema juba uue valitsuse esimene istung. Kuna Kallasele volituste andmine valitsuse kokkupanekuks ei jõudnud teisipäeval riigikogu tööaja lõppemine tõttu hääletamiseni, tuleb peaministrikandidaadil täna kell 14 taas parlamendi ees seista.  

Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase (KE) sõnul jäi Kallasel eile vastamata vaid paar küsimust, samas võivad need riigikogu liikmed, kes oma küsimusi veel esitanud ei ole, teha seda täna.

Pärast seda, kui Kallas saab volitused valituse moodustamiseks, peab ta saatma presidendile ametliku ettepaneku valitsuse koosseisu kohta, mille president kinnitab. Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees. 

Kuna president Alar Karis on neljapäeval ja reedel välisvisiidil, ei ole teada, millal riigipea võiks uue valitsuse ametisse nimetada.

Riigisekretär Taimar Peterkop lausus, et president võib teoreetiliselt kinnitada valitsuse ametisse ka digitaalselt, aga ametivande andmise ajal riigikogus peab president kohal olema. Peterkop selgitas, et riigikogu ees kirjutab peaminister alla ametivande tekstile ning riigisekretär fikseerib kogu toimingu kellaaja. 

Kõige tõenäolisemalt saab uus valitsus ametisse asuda esmaspäeval. Ratase sõnul on küll võimalik kutsuda riigikogu täiendavaks istungiks kokku veel täna, aga samas ei ole see mõistlik. «Riigikogu peab töötama kodu- ja töökorra raames, aga ta peab lähtuma ka heast poliitilisest kultuurist ja praktikast. Täiendava istungi kokkukutsumiseks peab olema siiski aega kolm päeva, nii et kõige õigem on teha ikka nii, et valitsus annab oma ametivande esmaspäeval.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles