Tulevasel valitsusel on lennukas plaan, kuidas rikastelt omavalitsustelt raha ära võtta ja vaesematele anda

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Koalitsiooni rehkenduste järgi peaks vaesemates omavalitsustes olema suhteliselt rohkem pensionäre, see vastab aga vaid osaliselt tõele.
Koalitsiooni rehkenduste järgi peaks vaesemates omavalitsustes olema suhteliselt rohkem pensionäre, see vastab aga vaid osaliselt tõele. Foto: Tiina Oja

Tulevane valitsuskoalitsioon on välja nuputanud, kuidas võtta rikkamatelt omavalitsustelt tulu vähemaks ja anda juurde vaesematele, omavalitsused on plaani suhtes skeptilised.

Tulubaasimudeli muutmise vajadust saates «Ministri närviproov» selgitanud tulevane regionaalminister Madis Kallas (SDE) tõdes, et need piirkonnad, kuhu tuleb pidevalt töökohti juurde ja ka tulumaksu laekumine kasvab ning noori peresid kolib juurde, on ennekõike Harjumaa, Tallinna ja Tartu ümbrus. «Ebavõrdsus Eesti piirkondade vahel ainult süveneb.»

Praegu on kohaliku omavalitsuse tulubaasi valem selline, et omavalitsusele laekub tema elanike maksustatavalt brutotulult (v.a pensionid, dividendid ja vara müük) ligi 12 protsenti füüsilise isiku tulumaksu. Pensionidelt laekuvast tulumaksust saavad omavalitsused veel pisku lisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles