Peaministrid ja valed Eestis (16)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Andrus Ansip, Kaja Kallas ja Mart Laar on peaministritena pidanud kõige rohkem tõrjuma süüdistusi valetamises.
Andrus Ansip, Kaja Kallas ja Mart Laar on peaministritena pidanud kõige rohkem tõrjuma süüdistusi valetamises. Foto: Kollaaž: Mihkel Maripuu

Kõik juhid teavad, et valelt tabatuna kaotavad nad usalduse ja tõsiselt võetavuse. Tõde aga ei pruugi alati meeldiv olla ning nii püüavad nad tõe väljaütlemise asemel pahatihti muuta jutu ümmarguseks ja sisutühjaks.

Ent kedagi pettuselt tabada polegi alati nii lihtne – enamasti võib see, mis tundub puhta valena, olla hoopis hästi peidetud pooltõde või siis kehvasti sõnastatud tõde. Igal juhil on selleks oma taktika ja nii on ka Eesti peaministritel aegade jooksul kujunenud välja oma stiil ja oskus, kuidas ebameeldivaid sõnumeid edasi anda.

Peaminister Mart Laar sai peaaegu kohe pärast 1992. aasta riigikogu valimisi turmtuld nii opositsioonilt kui ka ajakirjanduselt, sest esimene iseseisvuse taastamise järgne põhiseaduslik valitsus tegi asju, milles ei olnud valimiskampaania käigus otseselt kokku lepitud, mis olid suurele osale rahvast väga ootamatud või tundusid oponentidele lihtsalt kahtlased. Valusad teemad olid siis Iisraeli relvatehing ja Eesti Panga valduses olnud rublade müük, mille üksikasju ei olnud võimalik kohe avaldada.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles