Aastaid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) noorema generatsiooni üks esindusnägusid olnud Helen Rebane astus 10. aprillil erakonnast välja. Samm ning selle tagamaad peegeldavad laiemalt erakonnas kasvavat frustratsiooni, mis kogus hoogu juba kuid enne valimistulemusi. Läbikukkumine 5. märtsi valimistel oli aga katalüsaator, mistõttu mitmed rahvuskonservatiivid erakonna suhtes lootuse kaotasid.

​​Rebase lahkumise põhjused üllatavad ei ole. Avalikkus on neid – pigem küll oletamisi – EKRE-siseste muredena käsitlenud varemgi. On olnud tüli ühiskonnas suurima usalduse pälvinud kaitseväe juhtkonnaga, aastate jooksul süvenenud šovinism ning Mart Helme tsitaat riigikogu kõnepuldis, et Ukrainast tassitakse siia prostituute, suguhaigusi jms. Rebane ise meenutab, et pidi valimiste ajal korduvalt selgitama, et kui ülejäänud erakond võitleb Nursipalu laiendamisele vastu, siis Leo Kunnas on selle poolt.

Aga ennekõike ikkagi Ukraina-vastasus. «Kuna me oleme ainus erakond, kes päriselt on sinna busse saatnud, erakonna raha eest, siis miks me ei keskendunud sellele?» küsib Rebane.

Kommentaarid (34)
Copy