Politico: volinikud ei pane välisriikidelt tasuta saadud majutust kirjagi

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
ELi välispoliitika juht Josep Borrell
ELi välispoliitika juht Josep Borrell Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Mitmed Euroopa Liidu juhtivametnikud - nende seas ka näiteks Josep Borrell - põhjendavad liiduvälistelt riikidelt tasuta majutuse vastu võtmist asjaoluga, et tegutsetud on reeglite piires, kirjutas Politico hiljutise skandaali valguses.

Viimase kolme aasta kuluaruannete põhjal tuvastas väljaanne seitse Euroopa Komisjoni juhtivametnikku, kes on tööreiside ajal tasuta majutust vastu võtnud näiteks Iisraelilt, Marokolt ja Katarilt - kokku üheksalt riigilt. Seda ajal, kui teised ametnikud on lasknud sellised kulud siiski komisjonil katta. 

Loe ka: «Katarilt tasuta lende saanud Hololei vahetab komisjonis ametit»

Käitumisjuhendi järgi ei tohiks volinikud kolmandatelt osapooltelt tasuta reise vastu võtta, kui tegu pole just diplomaatilise viisakustavaga või kui president on heakskiidu andnud. Just esimesele volinikud oma tasuta saadud majutusi põhjendades viitasidki: «Liiduvälistelt riikidelt tasuta majutuse vastuvõtmine on mõnikord tavapäraseks diplomaatiliseks praktikaks ja kooskõlas juhendiga.»

ELi Transparency Internationali poliitika- ja nõustamisjuht Nick Aiossa kommenteeris Politicole, et eelmainitud komme pole vastuvõetav: «Ma ei arva, et volinikud või ametnikud peaks vastu võtma mingeidki reise või hüvesid.»

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell on Politico teatel vastu võtnud tasuta pakkumisi näiteks Katarilt, Jordaanialt ja Usbekistanilt. Selle kohta pärides märkis Euroopa Komisjoni pressiesindaja väljaandele, et välisriikide kinni makstud reisid olid kooskõlas käitumisjuhendiga ning muu hulgas viitas ta, et ametnikul on riikides palju ülesandeid täita.

Sarnaseid näiteid oli ka teistest volinikest.

Enamik volinikest ei lisanud majutust ka kuluaruandesse, vaid märkisid, et kulusid lihtsalt polnudki. Politico tõi erandina välja Kadri Simsoni, kes mullusuvise Egiptuse visiidi pani siiski kirja klausliga, et majutus oli «pakutud kohalike võimude poolt».

Volinike tegevusjuhendit muudeti viimati 2018. aastal. «Kui reeglid seda (tasuta majutust) selgesõnaliselt ei keela, tuleb see üle vaadata,» arvas Aiossa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles