OBSTRUKTSIOON Koalitsioon proovis präänikuga, kuid võib nüüd kätte võtta piitsa (17)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
«Olen kindel, et tegelik põhjus on mujal, kuid nüüd peaks nende «probleem» lahendatud olema,» avaldas rahandusminister Mart Võrklaev neljapäeva hommikul optimistlikult lootust. Õige pea selgus, et tegeliku probleemi lahendamisest ollakse veel kaugel.
«Olen kindel, et tegelik põhjus on mujal, kuid nüüd peaks nende «probleem» lahendatud olema,» avaldas rahandusminister Mart Võrklaev neljapäeva hommikul optimistlikult lootust. Õige pea selgus, et tegeliku probleemi lahendamisest ollakse veel kaugel. Foto: Eero Vabamägi

Kogu nädala ummikseisus olnud riigikogu töö sundis koalitsiooni neljapäeval esimesele kompromiss-sammule. Kasu oli sellest peale üksikute komplimentide vähe.

Valitsus saatis viimaste nädalate jooksul riigikokku nii maksumuudatuste paketi kui ka perehüvitiste muutmise eelnõu. Opositsioon vastas pretsedenditu obstruktsiooniga: istungil ei lastud ei esmaspäeval, teisipäeval ega kolmapäeval päevakordagi vastu võtta, sest rahvasaadikud täitsid istungi alguse arupärimiste, eelnõude ning protseduuriliste küsimuste esitamisega.

Suures plaanis oli opositsioonil kaks nõudmist. Esiteks, turbokiirusel kooskõlastusringilt läbi käinud maksupaketi lahtisidumine, et kõiki maksumuudatusi menetletaks eraldi eelnõudena. Teiseks, perehüvitiste muutmise eelnõu tagasivõtmine.

Esimeses punktis andiski koalitsioon neljapäeval järele: maksupakett löödi neljaks. Koalitsioon oli sellest seni hoidunud, kuna kõiki maksumuudatusi ning nende mõju eelarveseisule nähakse komplektis. Teisalt tõid nad mängu ajalise faktori: esimesed maksumuudatused on koalitsioonilepingu järgi määratud jõustuma 2024. aasta algusest ning need tuleb vastu võtta vähemalt kuus kuud enne jõustumist.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles