Valitsus kiitis heaks samasooliste abielu ja kooseluseaduse rakendamise eelnõu (21)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Eero Vabamägi

Valitsus kiitis erakorralisel istungil heaks perekonnaseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, et kehtestada abieluvõrdsus ja võimaldada kooseluseaduse elluviimist. Seaduse eelnõu antakse arutamiseks üle riigikogule.

Eelnõu järgi saavad abielu sõlmida kaks täisealist inimest, sõltumata soost, ning abielu kõrval jääb inimestele alles ka võimalus sõlmida kooseluleping. Lisaks nähakse ette lihtsustatud kord kooselulepingult abielule üleminekuks.

Muudatused tehakse ka kooseluseadusest tulenevate õiguste ja kohustuste rakendamise võimaldamiseks. Eelnõuga täpsustatakse perekonnaseaduses ka põlvnemise regulatsiooni seoses samast soost paaride lapsendamisõigusega.

Eelnõuga nähakse ette registrikannete tegemise kord ning tagatakse, et mitmed abikaasadele antud õigused laienevad ka registreeritud elukaaslastele. Kooselulepingust vahetult tulenevad õigused ja kohustused jäävad võrreldes kehtiva õigusega samaks, sh on registreeritud elukaaslasel võimalik lapsendada vaid enda registreeritud elukaaslase laps (peresisene lapsendamine).

Kooselulepinguga tagatakse registreeritud elukaaslastele õigus kaasa rääkida enda elukaaslasega seotud otsustes ning saada vajadusel toetusi ja hüvitisi. Kooselulepingu sõlminud paaridele antakse ka võimalus minna abielule üle lihtsustatud korras.

Seadus on plaanitud jõustuma 1. jaanuaril 2024. Muudatused, mis on vajalikud 1. jaanuarist 2016 kuni 31. detsembrini 2023 sõlmitud kooselulepingute registrikannete tegemiseks enne ülejäänud muudatuste jõustumist, jõustuvad 1. oktoobril 2023.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles