BLOGI JA GALERII Riigikogu lõpetas perehüvitiste seaduse eelnõu esimese lugemise (17)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Täpselt nädal aega pärast esmakordset proovimist istungi päevakorda kinnitada,  jõudis täna õhtul kella 17 paiku see lõpuks hääletusele ning 51 poolt- ja 37 vastuhäälega leidis see kinnitamist. Jälgi edasisi arenguid otsepildis ja -blogis.

Kohe alguses tehti kohaloleku kontroll. Täna kirjutas Postimees, et riigikogu juhatus eesotsas Lauri Hussariga (Eesti 200) on tellinud riigikogu õigusosakonnalt analüüsi, kuidas on võimalik lõpetada opositsiooni obstruktsiooni. 

Riigikogu liikmed on selle peale pahased. «Miks seda lekitati ajakirjandusele ja ministritele, mitte aga fraktsiooni esimeestele?» uuris Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik.

See jäi mõistmatuks ka keskerakondlasele Korobeinikule: «Kui te selle tellisite, kas te andsite teada, millal see saadetakse asutuse sees laiali. Millal ma võiksin seda saada?» 

«On kahetsusväärne olukord, kui ma loen ajalehest, et see on AK märkega. Ja valitsuse liige, kes ei ole parlamendi tööga seotud, tsiteerib seda,» märkis Tõnis Mölder (KE). 

Hussar rõhutas, et riigikogu juhatus ei ole seda arutanud ning seetõttu ei ole seda laiali saadetud. 

Isamaa saadik Urmas Reinsalu meenutas Hussarile, et opositsioon tegi ettepaneku koalitsioonile, kuidas praegune patiseis ületada ja naasta normaalse riigikogu töö juurde. «Täna koalitsiooninõukogu arutab ja annab tagasisidet. Kuna see on protseduuriline küsimus: milline on koalitsiooni seisukoht vastusena opositsiooni konkreetsele ettepanekule?» küsis Reinsalu. 

«Ma ei saa seda lugeda protseduuriliseks küsimuseks,» vastas Hussar. 

Viis viimast küsimust 

Lauri Hussar tegi kell 15.29 ettepaneku küsida viis viimast protseduurilist küsimust, kuna küsimused korduvad. «Ärme loo uusi rindejooni. Ettepanekuid on opositisooni poolelt tehtud. Koalitsioon ei ole andnud tagasisidet, milline on nende vastus meile, et minna edasi praeguses olukorras. Andke sisulisi vastuseid,» küsis Helir-Valdor Seeder (Isamaa). 

Hussar ütles, et nüüd on neli viimast küsimust. 

«Kuna obstruktsioon on opositsiooni töövahend. Nüüd hakkabki pihta. Te ei saa seda teha!» lausus Monika Helme (EKRE). «See ei tähenda, et istungi juhataja peab lõputult vastama protseduurilistele küsimustele. See on väga konkreetne. Me jäämegi siin protseduurilisi küsimusi küsima, ma ei kahtle teie võimes. Aga ühel hetkel, et jõuda sisuliste aruteludeni, siis peame liikuma edasi,» vastas Hussar.

Kell 15.37 võttis Hussar viimase protseduurilise küsimuse, selle sai Kalle Grünthal (EKRE) endale. «Millise paragrahvi alusel on praegu peal AK märge riigikogu juhatuse poolt tellitud analüüsile,» küsis Grünthal. 

«Head kolleegid, me oleme pool tundi käsitlenud ühte küsimust, enam ei ole võimalik protseduurilisi küsimusi võtta. Juhin tähelepanu ka sellele, et...» lausus Hussar, kuid samal ajal Helmed ei soovi seda. «Hästi, kaks kätt on püsti, võtame kaks viimast küsimust,» pahandas Hussar. 

«Kahju, et me jõudsime sellesse olukorda, kus siis opositsiooni ettepanekute üle meedias naerdi. Siin saalis näeme, et milliseid käike te teete. Kas teie kui riigikogu esimees vaigistate protseduurilisi küsimusi, selle pikemaajalised tagajärjed saavad olema katastroofilised?» küsis Kiik ja Hussar nii ei arva. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles