Istungisaalist lahkunud opositsioonierakonnad: koalitsiooni tegevus ei ole legitiimne (7)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Riigikogu istung 15. mail. Isamaa fraktsiooni esimees ja erakonna juht Helir-Valdor Seeder ja paremal EKRE fraktsiooni aseesimees Siim Pohlak.
Riigikogu istung 15. mail. Isamaa fraktsiooni esimees ja erakonna juht Helir-Valdor Seeder ja paremal EKRE fraktsiooni aseesimees Siim Pohlak. Foto: Madis Veltman

Riigikogus opositsiooni kuuluvad EKRE, Keskerakonna ja Isamaa saadikud otsustasid protestimärgiks ühiselt istungisaalist lahkuda. Nende hinnangul ei ole koalitsiooni tegevus legitiimne.

Opositsioon leiab, et olukord, kus istungi juhataja katkestas riigikogu saalis hääletuse teel arupärimiste ja eelnõude üleandmise ning protseduuriliste küsimuste esitamise, alustades perehüvitiste kärpimise eelnõu esimest lugemist, ei ole kooskõlas riigikogu kodu- ja töökorra seadusega.

«Opositsioonierakonnad on pakkunud mitmeid kompromissettepanekuid Riigikogu tavapärase töö taastamiseks, kuid Reformierakonna juhitav koalitsioon on need järjekindlalt tagasi lükanud. Mitme samaaegse kriisi ajal on laste ja perede kindlustunde vähendamine vastuvõetamatu. Keerulistel aegadel vajame usaldusväärset ja läbimõeldud rahvastikupoliitikat, mistõttu tuleks valitsusel loobuda peretoetuste kärpimise plaanist,» rõhutas Keskerakonna fraktsiooni esimees Tanel Kiik pressiteate vahendusel.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni aseesimehe Siim Pohlaku sõnul on võimuliidu otsus suruda valitsuse algatatud eelnõud jõuga menetlusse seadusevastane. «Otsustame oma edasised sammud lähitundidel, muuhulgas kaalume pöördumist õiguskaitseorganite poole. Igal juhul jätkab EKRE fraktsioon võitlust, et mitte lasta koalitsioonil kärpida perehüvitisi ja tõsta makse,» kinnitas Pohlak.

«Isamaa ei saa aktsepteerida, et mõni kuu tagasi riigikogus erakondade konsensuslikult vastu võetud seadus läheb tema kõikides osades tühistamisele,» ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. «Seda tehakse koalitsiooni poolt õigusloome reegleid ja seadusi rikkudes. Riigikogu liikmete ja sihtrühmade võimalused ja õigused protsessis kaasa rääkida on koalitsiooni poolt piiratud, sest oma arvamuse avaldamiseks anti arutult lühikesed tähtajad ning sotsiaalkomisjonis ei soovita kiirmenetluse käigus sisulist arutelu. Seda näitab ka koalitsiooni käitumine parlamendis, kus näideldi kompromissi otsimist, kuigi tegelikult räägiti juba eelmisel nädalal avalikult plaanist julmalt seadust rikkuda. See ongi nende lubatud uus poliitiline kultuur.»

Täpselt nädal aega pärast esmakordset proovimist riigikogu istungi päevakorda kinnitada, jõudis täna õhtul kella 17 paiku see lõpuks hääletusele ning 51 poolt- ja 37 vastuhäälega leidis see kinnitamist. Kella 20 paiku algas perehüvitiste seaduse muutmise esimene lugemine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles