Erakondade reitingud: Reformierakonna ja EKRE toetus on võrdsustunud (12)

BNS
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Tairo Lutter

Viimase nelja nädala küsitluste koondtulemuse järgi on pikalt reitingutabelit juhtinud Reformierakonna ja teisel kohal oleva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus sisuliselt võrdsustunud, kuid vaid viimase nädala küsitlust vaadates on kindla vahega esikohal juba EKRE.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 24 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 23,8 protsenti ja Keskerakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 13,4 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,3 protsendiga ning Isamaa 7,5 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45,7 protsenti ning opositsioonierakondi 48,5 protsenti vastajatest.

Vaid viimase nädala tulemuste põhjal toetab EKREt 27 protsenti, Reformierakonda 23,3 protsenti ning Keskerakonda 20,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Eesti 200 8,8 protsendiga, SDE 7,9 protsendiga ning Isamaa 7,8 protsendiga.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul näitavad nii nelja nädala koondtulemus kui ka Norstati iganädalased toetusnumbrid, et Reformierakonna toetus on stabiliseerunud praegu kuhugi 23–24 protsendi piirimaile.

«Oravate nii suhteline toetus kui ja toetajate absoluutarv on viimastel nädalatel püsinud üldjoontes sama. Teiste koalitsioonierakondade toetus on viimastel nädalatel olnud aga pigem languses ning tugeva kukkumisega paistab just oma viimastes tulemustes silma Eesti 200,» rääkis Mölder.

Samas jätkab EKRE toetus kasvutrendi. «Ülejäänud kahe opositsioonierakonna puhul ei ole praegu pikemaajalisemat või suuremat toetuse muutust märgata. Parlamendis toimunud valitsuserakondade töö takistamise taustal on toetust võitnud ainult EKRE ning valitsuserakonnad on pigem kandepinda kaotanud,» tõi Mölder esile.

Kui riigikogu valimised toimuksid praegu ning viimased toetusnumbrid muutuksid kohtadeks riigikogus, saaksid Reformierakond ja EKRE võrdselt 27 kohta, Keskerakond saaks 18 kohta, Eesti 200 14 kohta, sotsiaaldemokraadid kaheksa kohta ning Isamaa seitse kohta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles