VIDEO JA BLOGI Riigikogu opositsioon otsib abi riigikohtust (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Opositsioonierakondade fraktsioonijuhid räägivad täna kell 11.30 Toompeal toimuval pressikonverentsil, kuidas neil on plaanis riigikogu tööga edasi minna.

Pressikonverentsil osalevad fraktsioonijuhid Martin Helme (EKRE), Tanel Kiik (Keskerakond) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa). Opositsioonipoliitikud annavad ülevaate edasistest sammudest, et takistada opositsiooni tegevuse piiramist parlamendis.

«Me vaidlustame koalitsiooni poliitikute käitumist ja istungi juhtide käitumise, ebaseadusliku käitumise riigikohtus. See on vajalik ja kasulik kõikidele. Suurem selgus protseduurilistes küsimustes, milleks loodetavasti riigikohus annab hinnangu,» ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kolmapäevasel pressikonverentsil. «See ei lahenda aga poliitilist vastasseisu. See poliitiline vastasseis ei lahene,» lisas ta.

Esmaspäeval ja teisipäeval riigikogus toimunu on Seederi sõnul Eesti demokraatia ajaloos pretsedenditu. «Valitsuskoalitsioon keeldub opositsiooniga sisulistesse aruteludesse laskumast ja rikub saadikute vaigistamiseks riigikogu kodu- ja töökorra seadust, piirates neile seaduses ette nähtud õigusi. Taolise käitumise eest vastutab koalitsiooni juhina Kaja Kallas, kes rikub riigikogu esimeest Lauri Hussarit ja aseesimeest Toomas Kivimäge enda käepikendusena kasutades ka võimude lahususe põhimõtet,» lausus Seeder.

Keskerakonna fraktisooni juhi Tanel Kiige sõnul toetas Keskerakond ühemõtteliselt esmaspäeval ja teisipäeval heade tavade rikkumist vaidlustada riigikohtus. «Siin on Keskerakond konsensuslik. Sellist rikkumist ei saa pealt vaadata,» märkis Kiik. «Tänane riigikohtusse pöördumise otsus oli suunatud esmaspäevase ja teisipäevase käitumise vastu. Selline käsitlus on lubamatu.»

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme lisas, et toimunu on õigusriigist nii kaugel kui võimalik. «See on täielik omavoli ja sellega ei saa leppida. Obstruktsiooni on tehtud ja see on kestnud kauem kui üks nädal. See, et me ei jõua esimese lugemiseni, ei ole enneolematu - enneolematu on see, kuidas koalitsioon selle lahendas,» sõnas Helme

Näiteks  Isamaa riigikogu fraktsioon arutas teisipäeva hommikul kujunenud poliitilist olukorda. Fraktsioon jõudis üksmeelele, et kui valitsuskoalitsioon jätkab opositsiooni ahistamist ja nende õiguste seadusevastast piiramist, tuleb kaaluda umbusalduse avaldamist koalitsiooni juhile, peaminister Kaja Kallasele.

«Esmaspäeval ja teisipäeval riigikogu suures saalis toimunu on Eesti demokraatia ajaloos pretsedenditu. Valitsuskoalitsioon keeldub opositsiooniga sisulistesse aruteludesse laskumast ja rikub saadikute vaigistamiseks riigikogu kodu- ja töökorra seadust, piirates neile seaduses ette nähtud õigusi. Taolise käitumise eest vastutab koalitsiooni juhina Kaja Kallas, kes rikub riigikogu esimeest Lauri Hussarit ja aseesimeest Toomas Kivimäge enda käepikendusena kasutades ka võimude lahususe põhimõtet,» rõhutas erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. 

«Kõik praegu riigikogus vastuseisu tekitanud seadused on parlamenti saadetud just valitsuse poolt ja käsuga need tingimata jaanipäevaks vastu võtta,» ütles ta. 

«Sellele käitumisele otsa tuleb lisada koalitsiooni aetav valelik poliitika, mille tulemus on riigi majandust halvendav maksupoliitika ja Eesti perede turvatunde riivamine. Ümber minnakse pöörama seadust, mis on alles loetud kuud varem erakondade konsensuses vastu võetud. See tekitab tõsise demokraatia- ja usalduskriisi kogu Eesti poliitika suhtes,» märkis Seeder. «Lisaks on plaanitav kärbe vastuolus põhiseaduse kaitse all oleva õiguspärase ootuse printsiibiga,» täiendas Seeder.

«Me näeme, kuidas koalitsioon soovib kõik oma seadused riigikogust läbi suruda kiirkorras ja läbi viimata mõjuanalüüse nende tegelike tagajärgede kohta. Kuna kõik need seadused on riigikogusse saatnud valitsus, vastutab nende eest peaminister. Seetõttu kaalume Kaja Kallasele umbusalduse avaldamist.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles