Abieluvõrdsuse eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise (42)

Copy
Riigikogu täiskogu istung aprillis
Riigikogu täiskogu istung aprillis Foto: Tairo Lutter

Rahvasaadikud jõudsid esmaspäevasel istungil sisulise tööni pea kolm tundi pärast istungi algust. Jõudumööda jätkati eelnõude arutamisega arvukate protseduuriliste küsimuste vahel. Veidi enne keskööd läbis abieluvõrdsuse eelnõu esimese lugemise.

Pärast kohalolekukontrolli alustasid EKRE saadikud arvukate küsimustega riigikogu töö tõkestamisega. Fraktsioon heitis riigikogu esimehele Lauri Hussarile (Eesti 200) ette, et abieluvõrdsuse eelnõu jõuab suurde saali enne sisulisi arutelusid komisjonides. «Arutelu põhiseaduskomisjonis pole olnud. Küsin, et miks?» päris Jaak Valge (EKRE). 

Pool tundi pärast istungi algust teatas Hussar, et kuulab ära veel kolm viimast küsimust. Ligi tund hiljem oldi jõutud küll arupärimiste esitamiseni, kuid küsimustevoor polnud veel lõppenud. Vaieldi selle üle, kas riigikogu esimees ikka võib küsijate järjekorrast mööda vaadata või mitte. 

Hussar ja Kivimägi panid töötõkestusele pidurit

Hommikuse seisuga oli riigikogule üle antud enam kui 500 arupärimist. Kella poole kuue ajal istungi juhtimise üle võtnud riigikogu I aseesimehe Toomas Kivimägi (RE) sõnul tegid nad koos Hussariga - ilma aseesimehe Jüri Ratase (KE) nõusolekuta - ettepaneku lõpetada eelnõude ja arupärimiste üleandmine: «Arupärimisõigus ei tohi takistada riigikogu töö tegemist.» Kuna riigikogu juhatus ettepanekus üksmeelt ei leidnud, läks see küsimus saadikutele hääletamiseks ning koalitsioonifraktsioonide häältega leidis see toetust.

EKRE saadikud viitasid Hussari ja Kivimäe ettepanekule kui vaigistamiskatsele, Helle-Moonika Helme tõi paralleele Ühtse Venemaaga. 

Abieluvõrdsuse eelnõu esimene lugemine

Kella 19 paiku asus riigikogu lõpuks valitsuse algatatud perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõud arutama. Enne sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) ettekannet esitasid EKRE liikmed Martin Helme ja Kert Kingo kaks protseduurilist küsimust. Ministri ettekanne algas poliitikute vahelehõigete saatel. 

Ettekande teinud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo vastas küsimustele mitme tunni jooksul. Õiguskomisjonis toimunud arutelust andis ülevaate komisjoni esimees Eduard Odinets.

Läbirääkimistel võtsid sõna fraktsioonide esindajad Riina Solman (I), Liisa-Ly Pakosta (Eesti 200), Varro Vooglaid (EKRE), Eduard Odinets (SDE), Anastassia Kovalenko-Kõlvart (K) ja Yoko Alender (RE).

Veidi enne keskööd läbis eelnõu esimese lugemise. Isamaa fraktsioon ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon tegid ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Hääletus: 27 poolt, vastu 53. Ettepanek ei leidnud toetust. Muudatusettepanekute tähtajaks määrati 5. juuni 2023.

Eelnõu näeb ette võimaldada abielu sõlmida kahel täisealisel isikul sõltumata nende soost ning ühtlasi kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmise. Eelnõuga täpsustatakse põlvnemise regulatsiooni perekonnaseaduses seoses samast soost paaride lapsendamisõigusega. Samast soost abikaasad saavad abieluvõrdsuse kaudu õiguse koos lapsendada. Samast soost abikaasa saab lapse lapsendada bioloogilise vanema nõusolekul.

Eelnõus tuuakse välja põhimõte, et lapsel ei või olla rohkem kui kaks vanemat ning säilitatakse põhimõte, et lapsega seotud õigused ja kohustused on eelkõige lapse bioloogilistel vanematel. Ema naissoost abikaasal tekib lapsega põlvnemissuhe, kui ta annab ema kunstlikuks viljastamiseks nõusoleku.

Eelnõuga võetakse vastu ka muudatused, et 2014. aastal vastu võetud kooseluseadusest tulenevad õigused ja kohustused saaksid praktikas täies mahus realiseeruda. Kooselulepingust vahetult tulenevad õigused ja kohustused jäävad eelnõu järgi võrreldes kehtiva õigusega samaks, sh on registreeritud elukaaslasel võimalik lapsendada vaid enda registreeritud elukaaslase laps.

Samuti vastab peaminister Kaja Kallas riigikogu liikmete arupärimistele rekordmadala sündide arvu ja lastega seotud soodustuste vähendamise kava, rahvastikukriisi ning Eestis ajutise ja rahvusvahelise kaitse saanud Ukraina mobilisatsiooniealiste meeste kohta.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles