Reitingud: liidrikohal olev EKRE kasvatab Reformierakonna ees edu (7)

BNS
Copy
EKRE esimees Martin Helme.
EKRE esimees Martin Helme. Foto: Sander Ilvest

Nädal tagasi erakondade reitingutabeli liidriks kerkinud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) on seda kohta hoidmas ning kasvatab tasapisi edu teisel kohal oleva Reformierakonna ees.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab EKRE-t 25,4 protsenti, Reformierakonda 24,3 protsenti ja Keskerakonda 18,4 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

EKRE toetus tõusis nädalaga ühe protsendipunkti võrra ja Reformierakonna toetus jäi eelmise nädalaga samale tasemele. Kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on viimase kolme nädalaga tõusnud 1,9 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 10,5 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8,6 protsendiga ning Isamaa 7,7 protsendiga. Eesti 200 kaotas nädalaga oma toetusest veel 1,6 protsendipunkti ning viimase kahe kuuga on see langenud 5,3 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 43,4 protsenti ning opositsioonierakondi 51,5 protsenti vastajatest. Esimest korda on praeguste opositsioonierakondade summaarne toetus tõusnud üle 50 protsenti.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on raske oletada, kas ja kui kaua EKRE kasvutrend veel jätkub. «Praegu on nende toetus enam kui üheksa protsendipunkti kõrgem kui valimistel. Samas oli nende suhteline toetus eelmise aasta sügisel veelgi kõrgem, kuid siis oli see tingitud pigem eelistuseta valijate kõrgest osakaalust. Oma absoluutarvu poolest on EKRE toetus hetkel kõrgem kui siis ning on liikumas väga lähedale sellele rekordilisele tasemele, mis neil oli 2021. aasta kohalike valimiste ajal. Reformierakonna toetus püsib pigem stabiilne,» ütles Mölder.

Peale EKRE ainus teine erakond, kes võrreldes valimistulemusega on oma suhtelist positsiooni parandanud, on Keskerakond.

«Nende toetus on tõusnud üle 18 protsendi ning on kasvanud ennekõike eestlastest valijate hulgas. Selles valijagrupis on erakonna toetus jõudnud tagasi sellele tasemele, kus ta oli enne väga järsku langust valimiste momendiks,» märkis Mölder.

Tema sõnul jätkab aga kiiret kahanemist Eesti 200 reiting. «Nende toetus on languses kõikides valijagruppides. Suhteliselt stabiilsema toetusega erakonnale paistavad silma kõige nooremad valijad ja vene rahvusest valijad,» lisas Mölder.

Kui praegused toetusnumbrid peaksid realiseeruma kohtadeks riigikogus, siis saaks EKRE 29 kohta, Reformierakond 27 kohta, Keskerakond 20 kohta, Eesti 200 kümme kohta, sotsiaaldemokraadid kaheksa kohta ning Isamaa seitse kohta. Praegusel valitsusel oleks 45 kohta ning praegusel opositsioonil 56 kohta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles