Huultelt lugemine ei aita – nii valitsus kui opositsioon räägib üht, kuid teeb teist (9)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Valitsus seob eelnõude vastuvõtmise usaldusküsimusega.
Valitsus seob eelnõude vastuvõtmise usaldusküsimusega. Foto: Kermo Benrot

Peaminister Kaja Kallase (RE) sõnul seob valitsus maksueelnõu ja perehüvitiste seaduse muutmise eelnõu vastuvõtmise riigikogus usaldusküsimusega, lisaks võib usaldusega siduda ka valitsuse seaduse muutmise eelnõu.

Opositsiooni hinnangul on aga tegu neist jõuga ülerullimisega. «Peaminister tunneb ennast teerullijuhina! Jalad on tal maast lahti ja ta leiab, et sõidab lihtsalt parlamentaarsest arutelust üle,» lausus Postimehele Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

«Praegune valitsuskoalitsioon eesotsas peaminister Kaja Kallasega sülitab opositsioonile näkku,» lisas Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

Seeder nentis, et Kallasel on teerullina ülesõitmiseks piisav mandaat olemas, kuigi tema poliitikale ja seaduste sisule ei ole seda antud. «Aga kui on hääled käes ja enamus parlamendis olemas, siis võib ka teistsugust poliitikat ellu viia!»

Ratase hinnangul ei soovi valitsus tegelikult leida kompromissi, mida opositsioon on otsinud. «See näitab, et igasugune reeglitel põhinev poliitika on kadunud, ja ma arvan, et see on väga suur oht Eesti parlamentaarsele demokraatiale,» selgitas Keskerakonna juht.

Kaja Kallas märkis eile pressikonverentsil, et kõigi nende eelnõude eesmärk on muuta kehtivaid seadusi, ja need tuleb jõustada 1. juuliks. «Me esitasime need eelnõud heas usus ja lootuses, et parlament suudab neid tavapärases korras menetleda ja debati käigus tekib ühine arusaam planeeritavate muudatuste osas. Seetõttu jätsime eelnõudele ka kümnepäevase muudatusettepanekute tähtaja,» lisas peaminister.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles