Kallas Helmele: keegi ei kirjuta kapole või prokuratuurile uurimistaktikaid poliitiliselt ette (6)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas (RE)
Peaminister Kaja Kallas (RE) Foto: Teele Toova

Kell 12 alanud riigikogu infotunnis osalesid peaminister Kaja Kallas (RE), haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) ning siseminister Lauri Läänemets (SDE).

Peaminister vastas riigikogu liikmete küsimustele Slava Ukrainiga seotud pettusekahtluse, piirivalveohvitseride väljatõstmise, maksude, majanduse olukorra, ajakirjanduse, maksutõusude ja valitsuse tegevusetuse kohta.

Siseminister vastas küsimustele haldusala olukorra, õiguskaitseorganite töö, julgeoleku ja 1. juuni kohta.

Haridus- ja teadusminister vastas küsimustele tugispetsialistide ning lasteaedades ja koolides usu-, veendumuste ja südametunnistuse vabaduse tagamise kohta.

Kallas: keegi ei kirjuta uurimistaktikaid poliitiliselt ette

Esimese küsimusena käsitleti infotunnis uurimise alla sattunud MTÜ Slava Ukrainit. Kallas selgitas EKRE saadikutele, kuidas Ukraina president teemast Eesti ajakirjanikult kuulis ning kuidas tuli presidendile avalikku kahtlust hiljem täpsustada. «Ma ei ole sarjanud ajakirjanikke,» ütles ta. 

Kallas märkis, et kõigi annetajate huvides on, et MTÜ rahakasutust uuritakse ning on ülioluline, et oleks selge, kuhu annetajate raha on läinud. «Riigiprokuratuur on alustanud kriminaalmenetlust. Seda kriminaalmenetlust alustati omastamise paragrahvi järgi ja seni kahtlustust esitatud pole,» nentis ta. 

Kallas avaldas lootust, et arvestades avalikkuse väga suurt huvi teema vastu, tunneb ka prokuratuur survet sellega kiiresti tegutseda ja tulla avalikkuse ees peatselt välja selgete sõnumitega. 

Martin Helme (EKRE) märkis vastuseks Kallasele, et talle tundub see jutt keerutamisena: üks uurib ja teine uurib. Helme heitis Kallasele ette, et olenemata korduvatest viidetest õigusriigile ta päriselt seda ei näe. «Nii nagu avalikkus teab, siis Lehtme pole isegi kahtlustatavaks kuulutatud. MTÜ on uurimise all, rääkimata sellest, et ülekuulamisi ja läbiotsimisi pole olnud. Kas teie pole juristina mures topeltstandardite tõttu?» viitas Helme suurettevõtja Parvel Pruunsilla kodu läbiotsimisele. 

Kallas vastas Helmele, et seda, kuidas kapo või politsei oma uurimistaktikaid valib, ei kirjuta keegi poliitiliselt ette: «Ja ma väga loodan, et mitte kunagi sellist aega ka ei tule.»

Kummutamaks vandenõusid riigikokku pääsenud Johanna-Maria Lehtme (Eesti 200) juhitud MTÜ Slava Ukraini uurimise ja valimiste üle rääkis Kallas, et kui skandaal olekski välja tulnud enne valimisi, oleks see olnud Reformierakonna huvides: «Selge on see, et enne valimisi me ju selgelt jagasime valijaid Eesti 200-ga. Ei ole Eesti 200 valijad need, kes tulevad EKRE-t valima, nad valivad kahe vahel. Sellest loogikast lähtuvalt oleks olnud minu huvides, et skandaal oleks enne valimisi välja tulnud.»

«Miks ei ole esitatud süüdistust? Ma ei tea. Aga minu meelest pole ka õige mind survestada, et esitage süüdistus,» sõnas Kallas, lisades, et sama hästi võiks ta kapole ja prokuratuurile peale käia, et süüdistuse saaks ka Pruunsild. Niimoodi Kallase sõnul aga Eesti riik ei toimi. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles