Isamaa saatis Kaja Kallasele maksuprotestiks punase kirve (14)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Isamaa juht Urmas Reinsalu ja punane kirves
Isamaa juht Urmas Reinsalu ja punane kirves Foto: ISAMAA

Koalitsiooni kavandatud maksutõusude paketile vastu seisev Isamaa saatis Kaja Kallasele (RE) oma meelsuse näitamiseks sümboolse «maksukirve». «Teile jääb kirves, meile Teie varasem madalate maksude kaitsmise poliitika,» teatas Isamaa juht Urmas Reinsalu. 

Isamaalased on käivitanud suurema maksuvastase kampaania: erakonna rahvasaadikud on oma sotsiaalmeediasse postitanud videosid, põhjendades, miks nad maksupaketile vastu seisavad. 

«Teie juhitav valitsus alustas kolmapäeval usaldusega seotuna maksutõusude paketi läbisurumist Riigikogus. Kurioosne on nii ulatuslike muudatuste tegemine huvitatud osapooltega sisulisi läbirääkimisi või kooskõlastamist läbimata. 72-tunnine arvamuse kujundamiseks antud aeg mõjus mõnitusena,» seisab Reinsalu kirjas peaministrile. 

«Tõstetakse enamikku riiklike makse. Ometi on Eestis esimese kvartali näitude järgi laiapõhjaline, erinevaid sektoreid hõlmav 3,2-protsendine majanduslangus. Selles olukorras maksude läbisegi tõstmine kahjustab nii Eesti ettevõtluskeskkonda kui ka tarbijate toimetulekut.»

Reinsalu sõnul toob tarbimismaksude tõus endaga täiendava inflatsioonisurve. 

«Ettevõtluse ja tööjõumaksude tõstmine kahjustab majanduskliimat ning ettevõtlusorganisatsioonide hinnangul lõhub see maksukeskkonna stabiilsust ja usaldusväärsust. Valitsusel puudub majanduskasvu poliitika. Veelgi enam, maksukeskkonna destabiliseerimisega sisuliselt võimendatakse majanduslangust ning seatakse ohtu Eesti inimeste töökohad,» kirjutas ta. 

Samuti heidetakse peaministrile ette sotsiaalsete mõjude analüüsimata jätmist: «Nii nendivad oma avalikus pöördumises meediaväljaannete peatoimetajad, et teie käibemaksutõus meediaväljaannetele suurendab Vene propaganda mõju Eestis.»

«Teie seletus on olnud, et see on vajalik riigi rahanduspoliitika korrastamiseks,» kirjutas Reinsalu Kallasele, lisades, et mõlemad teavad, et see polevat nii. «Need maksutõusud on mõeldud Teie partei maksureformi elluviimiseks. Rahandusministeerium hindas seda valimiste eel kui kalleimat valimislubadust, mille hind ulatub nelja aasta koguarvestuses ligi 2 miljardi euroni.»

«Ühiskonnaprobleemidele annab teie partei vastuseks: tuleb tõsta olemasolevaid makse ja luua uusi! Ees ootabki rivi uusi maksutõuse alates inimeste kodude ja autode maksustamisest.»

Reinsalu sõnul on maksumaksjad ja ettevõtjad jäänud kaitseta. «Enne valimisi lubas Reformierakond maksumaksjaid kaitsta ning madalaid makse. Nüüdseks on sündinud uus tegelikkus ja Teie parteist on paraku saanud ideoloogialt uued punased.»

«Teie visiooniks on saanud Eesti jõukaks maksustada. Tegelikkuses saame hoopis uue sotsiaalse nähtuse: maksuvaesuse,» sedastas Reinsalu. 

«Saadan Teile selle punase maksukirve kui sümboli Teie valitsuse maksupoliitikast, mille kirves tabab tööinimesi ja ettevõtjaid,» teatas Isamaa juht, lubades maksumaksjaid kaitsta. «Teile jääb kirves, meile Teie varasem madalate maksude kaitsmise poliitika.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles