VIDEO Üle 24 tunni istungit: riigikogu võttis vastu kaheksa seadust (11)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
  • Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 55 ja vastu 34 riigikogu liiget.

Valitsus otsustas eelmisel nädalal, et seob abieluvõrdsuse eelnõu valitsuse usaldusküsimusega ja seda arutatakse täna, kui erakorraline istungjärk on väldanud juba 24 tundi. 

Riigikogu võttis vastu teise lugemise eel valitsuse usaldusküsimusega seotud seaduse, mis näeb ette võimaldada alates 2024. aasta 1. jaanuarist abielu sõlmida kahel täisealisel isikul sõltumata nende soost. Samuti võetakse seadusega vastu kooseluseaduse rakendusaktid.

Valitsuse algatatud perekonnaseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse (207 SE) vastuvõtmise poolt hääletas 55 ja vastu 34 riigikogu liiget.

Mõlemad eelnõud on seotud ministeeriumite reformiga. Lisaks seoti valitsuse usaldusküsimusega perekonnaseaduse ja sellega seonduvate teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu vastuvõtmine, mis võrdsustab abielu.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) rääkis kell 6.30 hommikul riigikogu liikmetele, et see, mida Eesti inimestele luuakse, on võrdne kohtlemine nendes suhetes, mille valikutel on inimesed vabad. «Ka riigipoolne kaitse peaks olema inimestele nendes vabades valikutes võrdne. Mis puudutab valitsuse otsust siduda antud eelnõu usaldushääletusega, siis see peitub loomulikult nende muudatusettepanekute suures numbris,» selgitas Riisalo. 

EKREst küsiti ministrilt, miks seda ei panda rahvahääletusele? «Rahvahääletuse plaani ei ole ja peame ka sisuliselt valeks siduda vähemuste õigusi rahvahääletusega. Inimõiguste kohta ei saa korraldada referendumeid või rahvahääletusi, sest inimõigused peavad olema demokraatlikus korras tagatud kõikidele inimestele,» vastas Riisalo. 

Eduard Odinets (SDE) ei saanud rahulikult kõnepuldis kõnet pidada. «Loodame, et võtame juba sel sügisel vastu seaduse, mis ei luba viha õhutada,» rääkis Odinets. Selle peale karjuti talle «häbi, häbi, häbi!»

«Ma võitlen lõpuni. Mu võitlus ei lõpe kunagi, kuid kui kolleeg võitleb vastu homodele ja migrantidele, siis mina võitlen nende poolt,» lausus Odinets. 

«Nüüd on abielu ka teile, homoseksuaalidele. Teie võite rõõmustada, te olete ära perverteerinud abielu tähenduse,» lausus Varro Vooglaid puldis. «Varsti läheb hääletamiseks. Elementaarse kultuuriga riigis ei seotaks mitte kunagi moraalseid küsimusi valitsuse usaldusega,» lausus Vooglaid. 

Isamaa esimees Urmas Reinsalu toonitas riigikogulaste ees, et nende erakond seda ei toeta. «Selleks et valitsus toetaks maksusõda, said Eesti 200 ja sotsid samasooliste abielu,» selgitas Reinsalu, miks see praegu üldse päevakorras on.

Reinsalu tänas Odinetsa, et ta tunnistas, et tegu on kultuurisõjaga. «Teine vale on see, et need inimesed, kes käsitlevad abielu mehe ja naise liiduna, on Nõukogude Liidu mõttekandjad. Need, kes on mehe ja naise poolt, on hoopis Putini toetajad – see on jälk mõttekäik!» lausus Reinsalu Odinetsale.

Vaata järele esimest osa pikale veninud erakorralisest istungjärgust (alates 19.06 kella 10st kuni kella 11.14ni):

Vaata järele teist osa pikast istungjärgust (alates 19.06 kella 21.24st kuni 20.06 kell 06.10ni):

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles