Eesti poliitikud ei arva, et Türgi nõudmine Euroopa Liidu uks avada võiks peatada Rootsi NATOsse pürgimuse (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: Ali Unal/Scanpix Baltics

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles NATO tippkohtumisele sõitmise eel, et Rootsi pääs NATOsse sõltub sellest, kas uks Euroopa Liitu tehakse Türgi jaoks nüüd lahti. Eesti poliitikud peavad seda Türgi presidendi kauplemisstrateegia osaks. 

Euroopa Parlamendi liige Sven Mikser (SDE) ütles Postimehele, et ta ei ole Erdoğani ütluse täpse sisu ja kontekstiga kursis, kuid oli nõus seda põhimõtteliselt kommneteerima. Ta ütles, et kumbki organisatsioon otsustab oma laienemise küsimused teisest sõltumata. «On selge, et keegi ei saa tegelikult selliseid tingimusi seada. Aga ma ei ole konkreetse sõnastuse ja väljaütlemise kontekstiga tuttav,» lisas ta.

Mikser nentis, et sellisel kõrgel tasandil ei tehta otsuseid lihtsalt. «Omal ajal, kui sai soomlastega suheldud ka NATO teemal, siis minu üks argument oli, et ole sa tehniliselt ja poliitiliselt nii valmis kui tahes, kuid kui hakkad vihmavarju ostma siis, kui juba sajab, siis võivad need olla maha müüdud või väga kalliks läinud,» meenutas Mikser.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles