FOTOD Keskerakond valib erakorraliselt uue juhi 10. septembril

BNS
Copy

Keskerakonna volikogu otsustas laupäeval Põltsamaal toimuval erakonna volikogul, et partei erakorraline kongress uue juhi valimiseks toimub 10 septembril Paides.

Ratas kinnitas laupäeva üle, et tema esimeheks tagasi ei kandideeri ja ta kutsus oma toetajaid hääletama kongressil esimehe valimisel Tanel Kiige poolt.

Keskerakonna esimehena viimaseid kuid ametis olev Jüri Ratas ütles volikogu erakorralisel istungil peetud kõnes, et niisugust sisekliimat ja erakonnakaaslaste survestamist nagu viimasel ajal, ei ole ta varasemalt tundnud.

Ratas nentis, et ajad on pingelisemad kui kunagi varem ning paraku seisavad partei liikmed mitte ainult inimvaenuliku poliitika, vaid ka üksteise vastu.

«Tuli on hõõgunud tuha all edasi ning seda on tunda nii sõnades kui ka tegudes,» rääkis Jüri Ratas. «Võtame kasvõi allkirjade kogumise, et erakonna esimees, aseesimees Tanel Kiik ja peasekretär Andre Hanimägi lahkuksid Tallinna linnavolikogust. Selliseid esmapilgul võib-olla isegi väikeseid, kuid märgilisi asju kogunes järjest juurde. Pean tunnistama, et sellist sisekliimat ja erakonnakaaslaste survestamist ei ole ma varasemalt tundnud.»

Jüri Ratase sõnul kujunes erakorralise kongressi kokkukutsumise kaalukeeleks ettevõtja Parvel Pruunsilla poolt tehtud maailmavaateline annetus 300 000 eurot, mis juhatuse häälteenamuse otsusega tagasi kanti.

«See ei olnud enam selline väiklane mäng, susimine või teki rohkem enda poole tõmbamine. See oli otsus, mis minu jaoks murdis kaameli selgroo,» tunnistas Ratas ja lisas, et kõnealune otsus kahjustas reaalselt erakonda. «Oleksime saanud vähendada valimisvõlga, toetada piirkondi, anda välja ajalehte, valmistuda järgmisteks valimisteks. Avalikkusele antud selgitusi hinnates pean tõdema, et mitte ettevõtja, annetus või minu pakutud annetuse võimalikud kasutusviisid ei olnud valed, vaid nähtavasti hoopis tänane esimees.»

Ratase sõnul on alusetu kriitika, mille kohaselt olevat Keskerakond erinevaid koalitsioone sõlmides oma maailmavaatest kaugenenud. Ta lisas, et kolmes järjestikuses valitsuses, millest kahes oli Keskerakonnal peaministri positsioon, seisti programmiliste seisukohtade ja valijatele antud lubaduste eest.

«Kuni keskmist palka teenivate inimeste maksuvaba tulu tõstmine, tasuta ühistranspordi kehtestamine maakondlikul tasandil, erakorralised pensionitõusud, tervishoidu lisaraha eraldamine, Tallinna Haigla rahastuse algatamine, Rohuküla raudtee ehitus ja jalgpallihallide rajamine,» loetles Ratas.

Põhiküsimus on tema sõnul selles, kas Keskerakond kestab ja muutub tugevamaks ning on ühiskonnale vajalik.

«Loodetavasti läheme üheskoos edasi tugevama ja ühtsemana, vaadates tulevikku, mitte minevikku. Paigalseis ei vii meid edasi. Ühtsena suudame palju, oleme kuuldavad, meiega tuleb arvestada. Tänase valitsuskoalitsiooni poolt tehtud otsused ja nüüd värske automaksu plaan näitavad selgelt, et tugevat Keskerakonda on väga vaja,» märkis Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles