Eluaegne vang Juri Ustimenko kaotas kaebuses Postimehe vastu kõigis kohtuastmetes (1)

Postimees
Copy
Juri Ustimenko
Juri Ustimenko Foto: Margus Ansu

Mitme inimese tapmise eest eluks ajaks vangi mõistetud ja Postimehe vastu kohtusse pöördunud Juri Ustimenko jäi kõigis kohtuastmetes kaotajaks. Vang heitis väljaandele ette tema nimetamist sarimõrvariks. 

Ustimenko pöördus kohtusse, kuna leidis, et tema nimetamine leheveergudel sarimõrvariks on liiga vulgaarne hinnang ning pole kooskõlas tema kohtuotsusega.

Ühtlasi on Ustimenko kohtuasi esimene sellelaadne, kus riik maksab osaliselt Postimehe menetluskulud kinni. «Varasema kohtupraktika kohaselt ei saanud vangilt tagatist välja mõista, sest vangil raha ei ole. Tänu Ustimenko lahendile on nüüdseks kohtud korduvalt ka vangidelt tagatist välja mõistnud ja kui vang on omakorda riigilt abi palunud tagatise maksmisega, siis riik on näiteks Ustimenkot ka abistanud,» rääkis TRINITI vandeadvokaat Maarja Pild. 

Ustimenko heitis ette vulgaarset sõnakasutust

«Sarimõrvar on vulgaarne termin,» ütles Ustimenko mullu Harju maakohtus toimunud istungil, kirjutas Postimees toona. Kohtusaalis viibisid tõlk ja Postimees Grupi esindajad vandeadvokaadid Karmen Turk ja Maarja Pild.

Eluaegne vang palus kohtunikult juba istungi alguses sõna ning soovis esitada kohtule oma argumente. «Need artiklid, kus mind nimetatakse sarimõrvariks, tulenevad 2004. aasta kohtuotsusest. Selles pole mind nimetatud sarimõrvariks, seega ei saa mind sellena ka käsitleda,» väitis Ustimenko, kelle sõnul oli toonases kohtuotsuses kaasosalisi ning teda ei saa üksinda nende tegude eest vastutusele võtta.

Kohus Ustimenko väitega ei nõustunud. «Kohus leiab, et mõistliku isiku arusaama järgi on sõna «sarimõrvar» tavakeelne väljend, mille koosseisu ei ole küll karistusseadustikus, kuid millest tulenevalt on mõistliku isiku arusaama järgi võimalik mõista isikut, kes on süüdi mõistetud mitmes järjestikuses tapmises ehk tapmiste sarjas,» sedastas kohus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles