Nõgene rahandusministrile: riigieelarve võiks igale kodanikule olla arusaadav (3)

Copy
Paavo Nõgene
Paavo Nõgene Foto: Eero Vabamägi

Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene tegi rahandusminister Mart Võrklaevale (RE) ettepaneku muuta riigieelarve ülesehitust selliselt, et iga kodanik saaks aru riigieelarve tuludest ja kuludest.

Sealjuures rõhutab Nõgene, et riigieelarve muutuks seeläbi arusaadavaks ka riigikogu liikmetele enne, kui nad selle poolt või vastu hääletavad. Ta leiab, et parlamendisaadikute ja iga kodaniku arusaam eelarves kirjas olevast on efektiivse riigi alus.

Rahandusminister Mart Võrklaev tegi avalikult üleskutse esitada ettepanekuid, kuidas oleks võimalik veel leida riigieelarves kokkuhoiukohti vältimaks laristamist.

«Riigieelarve efektiivsuse saavutamine on ennekõike Teie kätes, härra Võrklaev. Seda seetõttu, et kui eelarvest ei saa aru isegi riigikogu liikmed, pole mõistlik eeldada, et saabub sisuliselt kvaliteetseid ettepanekuid kokkuhoiuks,» kirjutas Nõgene, viidates «Aktuaalses kaameras» kõlanule. 

«Eelarve vastab rohkem küsimusele «Milleks kulutada?» mitte «Mida kulutatakse?», kommenteeris ökonomist Kaspar Oja rahvusringhäälingule. Poliitik Aivar Sõerd (RE) lisas näitlikustamiseks, et ta ei saa eelarvest isegi teada seda, kui suur on ühe Eesti vangla kulu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles