Kes oli teine punalipu heiskaja? Jaak Valge hoiab suu lukus (3)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitik Jaak Valge.
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitik Jaak Valge. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei sõnul pole nad siiani suutnud tuvastada meest, kes heiskas 22. juuli varahommikul kirjanike maja seinale Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale Eesti NSV lipu. Riigikogu liige Jaak Valge (EKRE) sõnas, et ka tema ei avaldanud politseile lipuheiskaja nime. 

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Britta Sepp sõnas Postimehele saadetud vastuses, et menetlus veel käib ning politsei tegeleb teise isiku tuvastamisega. Menetlust viiakse läbi keelatud sümboolikat puudutava karistusseadustiku sätte alusel.

Jaak Valge sõnas Postimehele saadetud kirjalikus vastuses, et talle helistati politseist 23. juuli õhtul ning küsiti ka lipu paigaldanud isiku nime. «Ma ei soovinud sellele vastata. Rohkem pole mul politseiga selle protestiaktsiooni teemal suhtlemist olnud,» kirjutas ta. Samuti ei olnud ta nõus avaldama Postimehele, kellega on tegu või kuidas Valge teda tunneb. «Hoolimata oma piiritust austusest vaba ajakirjanduse vastu ei saa ma ka Teile vastata. Küll see isik selgub, kui õige aeg tuleb. Praegu pole veel tulnud,» lisas Valge.

Politsei palus 22. juulil abi varahommikul Tallinnas Harju tänav 1 asuva kirjanike maja seinale kirjanik Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale Eesti NSV lipu heisanud meeste tuvastamiseks. Mehed panid laupäeva varahommikul kell 5.03 Tallinnas Harju tn 1 hoone külge Eesti NSV lipu. Kell 9.29 võeti lipp maha.

Mõni aeg hiljem tunnistas riigikogu liige Jaak Valge üles, et tema aitas punalippu heisata. Valge ütles toona Postimehele, et ta oli hommikul Tallinna vanalinnas, kui temalt palus abi üks temale tundmatu mees. Valge sõnul oli ta nõus aitama ja aitas mehel redelit tassida. «Kõndisin öösel rahulikult mööda Tallinna vanalinna, kui tuli üks kodanik ja palus abi redeli kandmisel. Seda abi mina omakasupüüdmatult ka osutasin,» ütles Valge Postimehele siis.

Juba järgmise päeva õhtul muutis Valge oma juttu ning saatis avalduse milles kirjeldas, et tegemist oli teadliku ja ettekavatsetud protestiaktsiooniga. Teoga sooviti teadvustada avalikkust, et Juhan Smuuli bareljeef ei sobi Tallinna südalinna. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles