Palts: naised, kes on vähem kui kolm last sünnitanud, võiks skandaali teemal kriitiliselt sõna mitte võtta (18)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Tõnis Palts
Tõnis Palts Foto: Andres Haabu

Tõnis Palts (Isamaa) avaldas sotsiaalmeedias pildi Eesti Päevalehe ajakirjanikust ning lisas tema arvamusloole viidates, et vähem kui kolm last sünnitanud naised ei peaks Pere Sihtkapitali sündimusuuringu ja TÜ skandaaliga seoses kriitiliselt sõna võtma. Erakonnakaaslane Lea Danilson-Järg palus tal postituse eemaldada ja õhtuks Palts seda ka tegi.

Ajakirjaniku portreefotole on lisatud tekst: «Naised, kes on sünnitanud vähem kui kolm last /.../ ei võiks sel teemal kriitiliselt sõna võtta ja kasutama ära mingeid eksimusi oma poliitilise ideoloogia vankri ees,» lajatas Palts sotsiaalmeedias avalikus postituses.

«See ei ole etteheide neile naistele, et nad ei ole sünnitanud. Sünnitamine on tõesti igaühe sügavalt isiklik asi. Küll aga on see üleskutse omama empaatiavõimet oma isamaa suhtes. Oma isamaa suhtes, mille suurim probleem on madal sündimus. Õiged inimesed otsivad lahendusi, poliitideoloogid otsivad omakasu,» kirjutas Tallinna endine linnapea ja pikaaegne poliitik. 

Erakonna Rohelised kaasjuht Evelyn Sepp postitas seejärel kommentaari, milles nentis, et poliitiku öeldu võtab teda veidi sõnatuks: «Selline on uuenenud Isamaa erakond ja Urmas Reinsalu tase. Ise vist küsin ja vastan – kas nii käib Eestit päästev perepoliitika, naiste turvatunde tõstmine ja nende väärtustamine ühiskonnas ning partei õigustamine juhtumis, kus tähtsal kohal olev tegelane on petnud ülikooli, riiki, kogu teadlaskonda, pööranud kummuli teadlaste ja riigi usaldusväärsuse teadusuuringuteks edaspidi andmeid saada ja kasutada. Aga – piisab vaid selle vastu sõna võtta, kui sa leiad end sellisest olukorrast!? Kas saab veel jälgimaks muutuda!?» arutles Sepp. 

Nii Paltsu kui ka Sepa postitusele reageeris omakorda hiljuti Isamaa juhiks kandideerinud Lea Danilson-Järg, kes palus erakonnakaaslasel postitus eemaldada. «See on täiesti sobimatu. Ka mina ei nõustu Vilja Kiisleriga paljudes asjades, aga see ei saa olla õigustuseks isiklikule rünnakule. Oleme omalt poolt väärikad, isegi kui keegi püüab meid alatult ja valedega rünnata. Isamaa on väärikas erakond, me ei maksa kätte,» kirjutas ta. 

Õhtuks kustutatud

Esmaspäeva õhtul kustutas Palts varasema postituse ning lisas uue pildi, vabandades kõigi naiste ees, keda solvas tema «liigselt tähelepanu saamiseks intriigile püstitatud postitus.»

Postituse mõte oli Paltsu sõnul juhtida tähelepanu sellele, et Euroopa kõige õrnema rahvusriigi peamine probleem on madal sündimus: «Samas mainin, et ma olen põhimõtteline võrdõigusluse vastane naiste-meeste suhetes. Minu meelest naistest tuleb oluliselt rohkem hoolida ja neid kaitsta kui mehi, sest nad on õrnemad ja ilusamad.»

«Eriliselt tänan Lea Danilson Järgi, kes oma printsipiaalsusega murdis minu kangekaelsuse. Samas tunnen kaasa Raul Eametsale, kes langes osava Reformierakonna intriigi ohvriks,» teatas ta. 

Isamaa erakonna toel sündinud rahvastikupoliitika mõttekoda Pere Sihtkapital küsis Tartu Ülikooli nimel rahvastikuregistrist välja tuhandete lastetute Eesti naiste andmed ja saatis neile küsitluse isiklike ja delikaatsete küsimustega, nagu näiteks, miks teil lapsi ei ole, kirjutas ERR varem. Andmekaitse inspektsioon soovitas küsitlusele vastamata jätta ning kogub andmeid, et otsustada menetluse algatamine. Osapooled on oma viga tunnistanud.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles