Eesti suuremad päevalehed: peaministri abikaasa Vene-suunaline äritegevus on Eesti mainele kahju tekitanud (4)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Konstantin Sednev/Postimees

Eesti suuremad päevalehed tõdevad oma neljapäevastes juhtkirjades, et peaminister Kaja Kallase abikaasa Venemaa-suunaline äritegevus on Eesti mainele kahju tekitanud ja nullinud Kaja Kallase enda tõsiseltvõetavuse.

«Perekond on üks majandusüksus. Kui peaministri abikaasa toetab Vene režiimi kasvõi ühe kopikaga, näitab see Euroopa ühe suurema sanktsioonide pooldaja kahepalgelisust,» märkis Eesti Päevaleht juhtkirjas.

«Üldist pilti ei muuda sugugi paremaks teadmine, et varem kenasti Vene ärisuunda oma majandusaruandes kajastanud ettevõte on mulluse tegevuse «unustanud», sest eelmise aasta kohta seda enam ei mainita. Lihtsasti jääb mulje, et äri tahaks ajada küll, kuid seda öelda on piinlik,» tõdes leht.

Lehe hinnangul peaks peaminister teadma, kui halb see mingis kontekstis välja näeb. Leht leiab, et Kaja Kallasel tuleb seda teemat veel üksjagu selgitada.

«Peaminister, kuidas kavatsete pleki enda ja ühtlasi Eesti mainelt maha pesta? Vastusest oleneb palju rohkem kui perekonna heaolu,» sedastas leht.

Postimees kirjutab oma juhtkirjas, et peaminister Kaja Kallas on sattunud oma karjääri kõige suuremasse kriisi, mille on tinginud vastuolu tema sõnade ja tegude vahel.

«Kordame, et Ukraina sõja algusest on möödunud poolteist aastat ja kogu selle aja on kestnud äritegevus «inertsist». Kas Kaja Kallasel endal pole tekkinud kordagi täpsemat küsimust, kas tema abikaasa Venemaa-suunaline äri on nii sisuliselt kui ka vormiliselt kooskõlas rahvusvaheliste sanktsioonidega? Kui ei ole, näitaks see ülimat naiivsust; kui aga on, näitab see kaasosalust ja nullib suuresti Kallase Venemaa-suunalise retoorika tõsiseltvõetavuse,» märkis Postimees.

«Mõlemal juhul on meil põhjust mureks, et meil on selline peaminister. Teie täiendavad selgitused on möödapääsmatud, proua peaminister,» märkis leht.

Õhtuleht pealkirjastas oma juhtkirja «Jupiterile» keelatud ning leiab, et peaminister Kaja Kallas ise tundub olevat endiselt pimedusega löödud.

«Tegemist on erakordselt hapu looga, kui maailmas sõjaprintsessi ja printsipiaalse Venemaa-suunaliste eksiarvamuste purustajana tuntud peaminister Kaja Kallase enda kodus on inimene, kes pole taibanud selle riigiga igasuguseid sidemeid katkestada,» märkis leht.

Õhtuleht leiab, et teatud ametites tuleb sõna otseses mõttes ka pereringis olla vaba igasugustest varjudest.

«Vedusid on tehtud sõja algusest saadik ehk see on saanud küpseda juba poolteist aastat. Kogu selle aja jooksul oleks saanud midagi teha - end ettevõttest tagandada. Mõista, et peaministri ametis ei ole eraelu ja selline asi võib olla saatusliku kaaluga,» nentis leht.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles